Germania a respins ultima încercare a guvernului naționalist polonez de a obține despăgubiri uriașe pentru cel de-al Doilea Război Mondial, afirmând, ca răspuns la o notă diplomatică, că problema este închisă, a anunțat marți Ministerul de Externe de la Varșovia, relatează Reuters.

Polonia estimează pierderile cauzate de Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la 6,2 trilioane de zloți (1,40 trilioane de dolari) și a cerut reparații, dar Berlinul a declarat în mod repetat că toate pretențiile financiare legate de război au fost soluționate.

„Potrivit guvernului german, chestiunea reparațiilor și a compensațiilor pentru pierderile de război rămâne închisă, iar guvernul german nu intenționează să intre în negocieri pe această temă”, a precizat ministerul de externe într-un comunicat.

„Guvernul Republicii Polone își va continua eforturile de a achita datoriile rezultate în urma agresiunii și ocupației germane din anii 1939-1945”.

Aproximativ șase milioane de polonezi, inclusiv trei milioane de evrei polonezi, au fost uciși în timpul războiului, iar Varșovia a fost ras de pe fața pământului în urma unei revolte din 1944 în care au murit aproximativ 200.000 de civili.

În 1953, conducătorii polonezi, pe atunci comuniști, au renunțat la toate pretențiile privind despăgubirile de război sub presiunea Uniunii Sovietice, care dorea să elibereze Germania de Est, de asemenea satelit sovietic, de orice responsabilitate.

Partidul naționalist Lege și Justiție (PiS), aflat la putere în Polonia, susține că acel acord nu este valabil deoarece Polonia nu a fost în măsură să negocieze o compensație echitabilă. De când a preluat puterea în 2015, a reluat apelurile pentru compensații și a făcut din promovarea victimelor de război ale Poloniei un element central al apelului său la naționalism.

Poziția combativă față de Germania, folosită adesea de PiS pentru a-și mobiliza electoratul, a tensionat relațiile cu Berlinul.

NapocaNews