Ucraineni dau ordine poliției române? Reacție dură a Ambasadei Ucrainei la București, după parada din comuna băcăuană Berzunți, unde localnici costumați în soldați ruși au defilat în care alegorice inscripționate cu litera Z, scrie TVR.ro

„Constatăm cu regret faptul că, în ziua când Ucraina a fost supusă unui atac masiv cu rachete din partea Federației Ruse, în județul Bacău a fost organizată o manifestare semi-glumă în cadrul căreia au fost folosite simboluri ale teroriștilor ruși. Sperăm că acest eveniment va fi evaluat corespunzător de către societatea română”, au transmis diplomații ucraineni. Poliția din Bacău a deschis un dosar penal în acest caz.|

Inspectoratul de poliție s-a autosesizat după ce imaginile au ajuns pe internet.

Parada de la Berzunţi a început cu defilarea măștilor tradiționale, așa cum e obiceiul în acest sat din județul Bacău. Numai că dansurile populare care anunțau finalul de an au fost urmate de o defilare de tractoare care imitau bombardiere cu însemne rusești și de mașini pe care erau ancorate rachete.

La final, a fost organizată și o mică scenetă, în care doi localnici joacă rolul lui Vladimir Putin și al lui Volodimir Zelenski. Doar o mică parte a textelor poate fi redată, din cauza expresiilor denigratoare folosite.

Contactat de jurnaliştii TVR, primarul localităţii Berzunţi, Ştefan Tifan, nu a răspuns la apeluri și mesaje. El a dat un singur punct de vedere presei centrale, în care a precizat că ”În fiecare an, există o ceată de tineri dintr-o zonă a satului care face scenete adaptate la situația din țară sau din zonă… Ei joacă roluri. Sunt măscărici. Înger, diavol…”.

Consiliul Județean Bacău l-a criticat însă pe edil şi s-a delimitat clar de paradă.

Conform presei locale, la parada mascaţilor din Berzunţi au asistat peste 1.000 de persoane.

NapocaNews