Economia României este cotată a 19-a cea mai complexă și sofisticată din 133 de țări din lume, analizate de Universitatea Harvard în Atlasul complexității economice, o ascensiune de 20 de locuri în doar câțiva ani, scrie Adevărul.ro.

Economiștii de la Harvard spun că România este o țară cu venituri medii superioare, ocupând locul 44 ca cea mai bogată economie pe cap de locuitor din 133 studiate. „Cei 19,3 milioane de locuitori au avut în 2020 un PIB pe cap de locuitor de 12.915 USD. Creșterea PIB pe cap de locuitor a fost în medie de 3,9% în ultimii cinci ani, peste mediile regionale”, se arată în analiză.Playvolume

Potrivit acesteia, România este mai complexă decât era de așteptat pentru nivelul veniturilor sale. Cu toate acestea, spun economiștii de la Harvard, se preconizează că economia sa va crește lent. Proiecțiile de creștere pentru 2030 ale Growth Lab prevăd o creștere în România de 2,9% anual în următorul deceniu, situându-se în prima jumătate a țărilor la nivel global.

România a exportat produse în valoare de 96,8 miliarde USD în 2020. Exporturile au crescut cu o medie anuală de 4,0% în ultimii cinci ani, ceea ce a depășit creșterea economică generală, deoarece exporturile reprezintă un segment în creștere al economiei.

Cercetările arată că țările ale căror exporturi sunt mai complexe decât se aștepta pentru nivelul veniturilor lor, cresc mai repede. Prin urmare, creșterea poate fi determinată de un proces de diversificare a know-how-ului pentru a produce un set mai larg și din ce în ce mai complex de bunuri și servicii, scriu economiștii americani, precizând că cele mai mari exporturi de mărfuri ale României sunt produse de complexitate ridicată și moderată, în special mașini și echipamente electrice și produse TIC.

Creșterea exporturilor României în ultimii cinci ani (2015-2020) a fost determinată și de Servicii.

În ce privește diversificarea în produse noi, cercetătorii americani spun că România a adăugat 51 de produse noi din 2005, iar aceste produse au contribuit cu 578 USD la venit pe cap de locuitor în 2020. Creșterea se poate realiza în România, continuă analiza, prin valorificarea succeselor existente.

Conform datelor The Atlas of Complexity, cele mai sofisticate economii din lume sunt Japonia (locul I), Elveția (2), Germania (3), Coreea de Sud (4) și Singapore (5). Cehia este pe locul șase, iar Ungaria pe locul nouă. Polonia, pe de altă parte, este pe locul 26. Sunt analizate peste 130 de țări din întreaga lume.

NapocaNews