Sindicatele din educație continuă protestele în mai multe județe din țară. Tăcerea Guvernului nu e doar sfidătoare la adresa salariaţilor din învăţământ, ci la adresa tuturor familiilor din România, care îşi duc copiii la şcoală şi care aşteaptă respect şi implicare din partea legiuitorilor, afirmă sindicatele din învățământul preuniversitar, titrează Radio Cluj.

Astăzi, protestul a avut loc și la Cluj-Napoca, în fața sediului Prefecturii.Personalul auxiliar are cel mai mic salariu din istoria României.

Aproximativ 400 de angajați din învățământul preuniversitar clujean s-au adunat la ora 13.00 în centrul Clujului și au pichetat sediul Prefecturii, timp de 60 de minute.

Solicitările sindicatelor: Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” se referă în primul rând la nivelul de salarizare al personalului didactic auxiliar și nedidactic.

Lipsa de răspuns din partea Executivului este o invitaţie la noi proteste, printre care şi demararea grevei generale în educaţie, iar salariaţii din învăţământ nu sunt dispuşi să renunţe la lupta pe care o duc în acest moment a declarant Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean.

Problema personalului de îngrijire din creșe, structuri intrate recent sub aripa Ministerului Educației, a fost adusă din nou în atenția guvernanților. Pentru protestul de la Cluj au venit și angajați din creșele din Apahida.

Protestatarii cer, în primul rând, rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii – cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât toți să beneficieze de salariul de bază prevăzut în această lege, pentru anul 2022.

De asemenea, printre solicitări se numără și identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar; aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, salariații din învățământ fiind singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri; remedierea anomaliilor actuale în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control; instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale cu rata inflației a salariilor personalului plătit din fonduri publice și plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.

Conform calendarului național al protestelor, angajații din învățământ ies în stradă și mâine în Maramureş, Arad, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Bacău, Mehedinţi, în 28 la Alba și Sibiu, în 29 martie la București, Ilfov, Giurgiu și Hunedoara sub forma unor marșuri de protest, iar în 30 martie nemulțumirile angajaților din învățământ vor fi manifestate public și în Dâmboviţa și Dolj.

Protestele vor continua şi în lunile următoare cu pichetarea sediului Guvernului şi a sediilor prefecturilor, până în aprilie, un marș de protest desfășurat la București, în luna mai 2023 și declanşarea grevei generale, până la finalul lunii mai.

NapocaNews