Pe 17 martie 2023, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, susținând că el este suspect pentru comiterea de crime de război în Ucraina. Acum, Berlinul a reacționat la această decizie prin vocea ministrului său de Justiție, Marco Buschmann, care a declarat că dacă Putin vine în Germania prietenului său, Gerhard Schroder, el va fi arestat.

”Mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale (CPI) împotriva președintelui rus Vladimir Putin va fi executat, dacă Putin vine în Germania”, a declarat Marco Buschmann, ministrul german al Justiției, în publicația Bild.

„Mă aștept ca Tribunalul Penal Internațional de la Haga să se adreseze Interpolului, precum și statelor semnatare și să le ceară executarea”, a declarat Marco Buschmann.

Germania este obligată să îl rețină pe Vladimir Putin și să îl predea la CPI de la Haga, Țările de Jos, dacă președintele Rusiei intră pe teritoriul Germaniei, a conchis Buschmann.

De menționat faptul că până de curând, Gerhard Schroeder, fost cancelar al Germaniei, bun prieten cu Putin, a fost în consiliul de administrație al Rosneft și a ocupat un loc în consiliul de supraveghere al Gazprom, companii ruse.

Cu puțin timp înainte, cancelarul german Olaf Scholz a salutat mandatul de arestare emis de CPI împotriva lui Vladimir Putin. În timpul călătoriei sale în Japonia, pe 18 martie 2023, Scholz a declarat că mandatul de arestare a arătat că ”nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege”.

La 17 martie 2023, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și al comisarului pentru drepturile copilului din cadrul biroului președintelui, Maria Lvova-Belova. CPI susține că ambii suspecți sunt responsabili de comiterea de crime de război, mai exact de deportarea și transferul ilegal de copii din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă.

Potrivit CPI, există motive rezonabile de a crede că Vladimir Putin și Maria Lvova-Belova poartă răspundere penală individuală pentru acțiunile lor, fie direct, fie prin intermediul altor persoane.

La rândul său, Africa de Sud a comunicat faptul că este conștientă de obligațiile sale față de Curtea penală Internațională, în legătură cu mandatul de arestare a lui Vladimir Putin.

NapocaNews