Franţa şi-a exprimat sâmbătă seară „consternarea” după declaraţiile ambasadorului chinez în Franţa, care a negat suveranitatea ţărilor rezultate din Uniunea Sovietică şi a pus sub semnul întrebării apartenenţa Peninsulei Crimeea la Ucraina, relatează AFP, citat de Agerpres.

Întrebat vineri seară la postul francez de informaţii LCI, Lu Shaye a estimat ca ţările fostei URSS „nu au statut efectiv în dreptul internaţional, deoarece nu există un acord internaţional pentru a concretiza statutul lor de ţară suverană”.

Legat de Peninsula Crimeea, un teritoriu ucrainean pe care Rusia l-a ocupat din 2014, el a spus: „Depinde de modul în care percepem această problemă. Există istoria. Crimeea a fost la început la Rusia. Hruşciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice”.

Diplomatul chinez a îndemnat să se renunţe la disputele cu privire la problema frontierei post-sovietice. „În prezent, cel mai urgent lucru este să oprim, să ajungem la încetarea focului” între Rusia şi Ucraina, a spus el.

NapocaNews