Ajutorul oferit de UE agricultorilor afectaţi de pătrunderea liberă pe piaţă a cerealelor ucrainene este prea puţin şi vine prea târziu, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, după ce guvernul său a aprobat măsuri de sprijin în valoare de peste 10 miliarde de zloţi (peste 2 miliarde de euro) pentru agricultura poloneză.

Ceea ce UE ne oferă este oferit cu întârziere, este prea puţin, o picătură într-un ocean al nevoilor„, a remarcat premierul polonez la o conferinţă de presă, referindu-se la anunţul Comisiei Europene de suplimentare cu 100 de milioane de euro a ajutorului precedent de 56 de milioane de euro destinat agricultorilor din statele central şi est-europene prejudiciaţi de importurile de cereale ucrainene, transmite Reuters.

Comisia Europeană a mai spus că intenţionează să introducă restricţii asupra importurilor ucrainene de grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă, în timp ce statele central şi est-europene cer ca astfel de măsuri să vizeze de asemenea mierea şi unele produse din carne.

Guvernul polonez a aprobat vineri noi măsuri de sprijin pentru agricultori, printre acestea numărându-se creşterea de la 1,20 la 1,46 zloţi a scutirii de la plata accizelor pentru litrul de motorină. Premierul Morawiecki a declarat că va cere acordul Comisiei Europene pentru a creşte această scutire la 2 zloţi. De asemenea, guvernul de la Varşovia va aloca subvenţii astfel încât agricultorii să obţină un preţ minim de 1,4 zloţi pe tona de grâu.

NapocaNews