Joi, 13 aprilie, la orele 15:56, un apel sosit prin dispeceratul, a alertat salvamontiștii din Alba despre faptul că un grup de trei tineri, cu vârste de 22 și 23 de ani, o fata și doi băieți, studenți la Sibiu și Cluj-Napoca, au probleme în Cheile Râmețului.


Salvamontiștii au fost puși în legătură cu tinerii și au aflat că au traversat cheile pe firul apei, cu intenția de a se întoarce pe sus, pe traseul Brâna Caprei. Din când în când au fost nevoiți chiar să intre în apa foarte rece a râului.

Aceștia au mai transmis că nu găsesc intrarea în traseu iar apa este prea mare, și în amonte și în aval de locul în care se aflau, și nu mai pot înainta. Totodată, tânăra era rănită:

„De asemenea, au mai transmis că nu mai pot intra în apă, debitul acesteia fiind cam mare și astfel, nu pot nici să se mai întoarcă. Dar la final au mai menționat ceva important: că tânăra s-a lovit la genunchiul stâng, într-o piatră aflată sub apă și pe care nu a observat-o, contuzie care îi dă dificultăți în a se deplasa. Deoarece în zona Cheilor Râmețului nu este acoperire cu semnal GSM, unul dintre ei a urcat pe un versant, pentru a căuta semnal și a cere ajutor. A reușit să transmită și coordonatele GPS, pentru a facilita localizarea.

După alertare, două autovehicule de teren cu 7 salvatori montani s-au deplasat de urgență înspre Cheile Râmețului și cu toate materialele de intervenție au început traversarea acestora pentru a-i localiza, acorda primul ajutor și evacua din zonă. Chiar dacă tinerii nu au menționat, s-a luat în calcul o posibilă intrare în hipotermie a acestora, cunoscând faptul că au trecut prin vale, iar apa este foarte rece, ei având hainele și încălțămintea ude. Salvatorii montani au urcat prin chei până s-a trecut de al doilea Portal (Poarta 2) iar tinerii au fost găsiți destul de mult în amonte de acesta. S-a luat decizia de a fi conduși înspre amonte, către satul Cheia”, a transmis Salvamont Alba. 

NapocaNews