Planul birocratic al UE de redresare și reziliență a fost conceput pentru combaterea efectelor economice negative ale pandemiei din 2020-2023.


UE s-a împrumutat de pe piața de capital pentru a face rost de cei 750 mld euro necesari. Sursa de rambursare a acestei sume o constituie, desigur, taxele și impozitele plătite de noi (și evitate de giganții economici și tehnologici și de miliardarii europeni). Jumătate din acești bani vor fi dați cu împrumut țărilor membre ale UE. Deci UE s-a împrumutat ca să împrumute statele membre UE, care vor restitui împrumuturile din taxele și impozitele plătite de noi (și evitate, desigur, de sus-numiții). Băncile și investitorii în obligațiuni câștigă de două ori, fără niciun risc. Mai mult chiar, aceste entități mult prea mari ca să fie lăsate să falimenteze (too big to let fail) se finanțează cu costuri aproape de zero din programele de relaxare cantitativă ale BCE – adică, din “tipărirea” de bani suplimentari față de masa de bunuri aflate în circulație, cu consecința scăderii puterii de cumpărare a banilor. Salariile europenilor s-au diluat în numai 15 ani de astfel de politici înțelepte cu 60%, chiar dacă, nominal, au rămas la fel sau au crescut nesemnificativ. Sărăcirea celor peste 110 mil europeni UE vine mai ales de aici.

Cu toată severitatea acestei destinații fixe originare a celor 750 mld euro din PNRR, UE a reușit să reorienteze 250 mld euro către RePowerEU, adică spre eco green shit – ul noilor energii și al mașinilor electrice care se descarcă rapid, ca bateriile chinezești, și costă la încărcare ca vinul grand cru franțuzesc sau ca gențile “vuiton”.
Asta se numește, în limbaj penal, deturnare de fonduri.

Ironic, din lipsă de bani, UE pregătește un alt artificiu legal, cu iz de deturnare de fonduri: reorientarea unor “mici” fracțiuni din PNRR pentru finanțarea de către țările membre a fabricării de muniție și armament pentru susținerea eforturilor de război. Care război? Războiul SUA versus Rusia & China, via Ucraina, desigur.

Lipsă de bani la nivel de birocrație UE?
În condițiile în care o mare parte din banii din PNRR nu se pot mobiliza întrucât statele membre ale UE nu pot sau nu vor să pună în practică agenda hiper-ideologizată a birocrației UE impusă prin PNRR?


În condițiile în care politicile energetice iresponsabile ale acestei birocrații sărăcesc populația UE și distrug industriile clasice și locurile de muncă?


În condițiile în care UE finanțează fără voia cetățenilor UE războiul altora?
În condițiile în care s-au aruncat pe fereastră 70 mld euro pentru seruri experimentale inutile și nocive?

Bani împrumutați pe seama noastră?

Împrumuturi de restituit în 25 de ani sau mai mult?

Cât mai rezistă această butaforie?
Cât mai acceptăm noi această farsă?

Avocat Gheorghe Piperea

(Sursa Facebook)