Copia după Crucea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, în care a fost inserată o părticică din Lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos, adusă la Cluj-Napoca din Muntele Athos de o delegație condusă de starețul Efrem Vatopedinul, a fost dusă miercuri seara, 14 iunie 2023, la Biserica studenților din Campusul Universitar „Hașdeu”. Timp de două zile s-a aflat la Catedrala Mitropolitană, unde mii de credincioși s-au perindat prin fața ei, s-au închinat și s-au rugat, titrează Radio Renașterea.

Crucea, dusă de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, împreună cu Arhimandritul Efrem Vatopedinul, a fost întâmpinată la Biserica studenților de duhovnicul ASCOR Cluj, preotul Ciprian Negreanu, alături de un sobor de preoți și membrii ASCOR Cluj. După primire, s-a desfășurat o procesiune în jurul lăcașului de cult, crucea fiind purtată de Preasfințitul Părinte Benedict. Apoi, a fost depusă spre închinare în biserică, unde va rămâne definitiv.

Apoi, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului a rostit un cuvânt despre semnificația crucii și i-a urat bun venit în comunitatea ASCOR Cluj oaspetelui grec.

„Este un moment extrem de important din istoria acestei comunități studențești, prin acest dar pe care părintele Efrem ni-l face, aducându-ne o părticică din lemnul Sfintei Cruci, inserat atât de frumos într-o copie după crucea Sfântului Împărat Constantin cel Mare (…) Crucea înseamnă îmbrățișare și curaj. De aceea, credem că prezența acestei cruci aici, în biserică, însemnă binecuvântare”.

Totodată, un cuvânt de bun venit a adresat duhovnicul ASCOR Cluj, preotul Ciprian Negreanu, care i-a oferit, din partea comunității, Arhimandritului Efrem Vatopedinul două cruci din lemn, una pectorală și cealaltă pentru binecuvântare. La rândul său, oaspetele grec a rostit un cuvânt duhovnicesc și i-a dăruit părintelui Ciprian Negrean o copie după un Codice vatopedin din a doua jumătate a secolului al XIII-lea, care conține șase cărți ale Vechiului Testament.

La eveniment a fost prezent și un grup de copii de la  Grădiniţa „Sfântul Stelian” a Arhiepiscopiei Clujului, care i-a oferit Arhimandritului Efrem un album cu desene religioase realizate de ei.

Arhimandritul Efrem Vatopedinul i-a binecuvântat pe tinerii de la Biserica Studenților din Campusul Hașdeu
Arhimandritul Efrem Vatopedinul i-a binecuvântat pe tinerii de la Biserica Studenților din Campusul Hașdeu
Arhimandritul Efrem Vatopedinul i-a binecuvântat pe tinerii de la Biserica Studenților din Campusul Hașdeu

Joi dimineața, de la ora 09:00, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, împreună cu Arhimandritul  Efrem Vatopedinul și preotul misionar Ciprian Negreanu, care este și duhovnicul ASCOR Cluj-Napoca, în sobor de preoți, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica Studenților cu hramurile „Sfântul Ioan Evanghelistul” și „Sfântul Ierarh Nicolae”. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sfântul Lavrentie al Cernigovului”, dirijat de Doina Costin. La slujbă au luat parte membrii comunității ASCOR Cluj, dar și alți credincioși care participă regulat la slujbele săvârșite în lăcașul de cult.

La final, Preasfințitul Părinte Benedict a mulțumit din nou oaspetelui grec pentru prezența în mijlocul tinerilor clujeni, după care starețul Mănăstirii Vatoped a rostit un scurt cuvânt, în care a evidențiat legăturile dintre Mănăstirea Vatoped și comunitatea ASCOR Cluj.

„Suntem mândri de poporul dumneavoastră și de comunitatea tinerilor de aici. Cu toate că astăzi nu e zi nelucrătoare, sunt atât de mulți de față și acest lucru mărturisește și dragostea pe care o au față de Sfântul Munte. Noi, Vatopedul și Biserica Studenților, ne-am înfrățit și găzduim mulți frați care vin la noi de aici, iar mulți ne ajută atunci când e nevoie. De aceea, mă bucur cu adevărat pentru că sunt pentru prima dată aici, la dumneavoastră. Vă îndemn să continuați această viață liturgică intensă, pentru că, pe cât de mult participă omul la Sfânta Liturghie, pe atât de mult sporește starea lui duhovnicească”, a afirmat Arhimandritul Efrem.

Slujba s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire din partea preotului misionar Ciprian Negreanu, duhovnicul ASCOR Cluj-Napoca.

NapocaNews