Distribuie articolul

La sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, joi, 29 iunie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a slujit în Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, cu prilejul hramului bisericii parohiale, titrează Radio Renașterea.

Ierarhul a fost întâmpinat în sunet de tulnic și clopote, de soborul de clerici, alături de două tulnicărese din Munții Apuseni.

De la ora 10:00, în biserica parohială, cunoscută și sub numele de „Catedrala din Mănăștur”, Părintele Episcop Ieronim a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui și parohul bisericii – preotul Dan Cismaș.

În cadrul Liturghiei, Preasfințitul Părinte Ieronim a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a evidențiat faptul că „religia noastră este o religie revelată, iar această descoperire a lui Dumnezeu și a voii Lui s-a făcut într-un mod continuu și succesiv. Mai întâi, descoperirea s-a făcut unui popor care era fierbinte în credință, prin intermediul unor persoane alese. Poporul ales a cunoscut că Dumnezeu este Unul, așa cum ne arată revelația Vechiului Testament. Prin lucrarea Sfintei Treimi, prin lucrarea de propovăduire a Cuvântului, învățătura despre Dumnezeul cel Unul în ființă, dar întreit în Persoane a ajuns până la marginile pământului. Pentru ca omul să poată avea acces la lucrurile de o înălțime duhovnicească, acesta are nevoie pe lângă pregătirea și râvna personale și de descoperirea lui Dumnezeu. Procesul ascetic personal este mereu însoțit de conlucrarea cu harul dumnezeiesc”.

Referindu-se la cei doi corifei prăznuiți, Preasfințitul Părinte Ieronim a remarcat faptul că „mesajul transmis nouă de către Sfinții Apostoli este de a ne urma ținta, care este mântuirea, indiferent de condițiile exterioare. După cum am văzut, acești doi apostoli, dar nu numai, au suferit prigoana, au suferit bătăi și chinuri,  pentru ca, în final, să primească marele martiriu. Din acest motiv, sărbătoarea Sfinților Apostoli este sărbătoarea înfrângerii acestor condiții exterioare, a triumfului mesajului creștin asupra lumii exterioare, care, de cele mai multe ori, este ostilă propovăduirii și trăirii vieții în duhul creștin, în duhul lui Hristos. Apostolii au fost cei care au fost trimiși să împărtășească întregii omeniri experiența întâlnirii cu Hristos, experiența întâlnirii cu duhul Evangheliei și împreună cu acestea, au fost trimiși să împărtășească oamenilor duhul vindecător al întâlnirii cu Hristos”.

Concluzia Preasfinției Sale a fost aceea că „sărbătoarea Sfinților Apostoli este sărbătoarea preoției celei sfinte, deoarece aceștia au fost cei care au continuat cu timp și fără timp îndemnul adresat de către Hristos, Aceasta să faceți întru pomenirea Mea (Luca 22, 19), iar pe lângă aceasta ei au fost cei care au primit și puterea de a ierta și dezlega păcatele, dăruind această binecuvântare întregii lumi”, conform paginii de facebook a Episcopiei Daciei Felix.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei. La chinonic, interpreta de muzică populară Lavinia Goste și un grup de copii de la Clubul vedetelor „Muguri de Folclor” din Cluj-Napoca, coordonați de prof. Alexandru Filip, au susținut un recital de pricesne.

La finalul Sfintei Liturghii, pe esplanada din fața bisericii, pornind de la faptul că în satul românesc tradițional, după slujbă, oamenii participau la hora satului, Lavinia Goste, Marius Zorilă si Orchestra Națională „Valahia” din București au susținut un scurt moment de muzică populară.

De la ora 18:00, parohia a organizat un dineu caritabil în vederea strângerii de fonduri pentru terminarea lucrărilor de pictură.

Zilele hramului

Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Mănăștur, păstorită de preotul paroh Dan Cismaș, a organizat în ultima săptămână, cu ocazia hramului, o serie de manifestări cultural-religioase:

  • Vineri, 23 iunie, la ora 18.00, racla cu moaștele Sfântului Paisie de la Neamț a fost așezată spre închinare în biserica parohiei. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a aprobat aducerea în pelerinaj a raclei cu moaștele Sfântului Paisie de la Mănăstirea Neamț, din Arhiepiscopia Iașilor. Acestea sunt așezate spre închinarea credincioșilor, în biserica Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, până în data de 30 iunie.
  • Sâmbãtã, 24 iunie, cu ocazia sãrbãtorii Nasterii Sfântului Ioan Botezãtorul, invitat la Sfânta Liturghie a fost pãrintele Anastasie Berbecel, de la Mãnãstirea Floresti.
  • Duminicã, 25 iunie, la Sfânta Liturghie a slujit și a predicat pãrintele Vasile Ioana. Rãspunsurile liturgice au fost date de Corul Bisericii „Sfântul Nicolae – Dintr-o Zi” din București.
  • Duminicã seara, de la ora 18.00, la Taina Sfântului Maslu a slujit și a predicat Preasfințitul Pãrinte Benedict Bistriteanul.
  • Luni, 26 iunie, de la ora 21.00 a fost oficiată o Slujbă de Priveghere în cinstea Sfântului Paisie de la Neamț, de către Protos. Natanael Zanfirache, slujitor al Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
  • Marti, 27 iunie, dupã slujba Vecerniei, Înaltpreasfintitul Pãrinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a fost prezent la lansarea volumului „Poezii”, cea mai recentã carte a pãrintelui profesor George Remete. În cadrul aceleiasi întâlniri a avut loc premierea elevilor Scolilor Gimnaziale „Ion Creangã” și „Iuliu Hatieganu”, care au avut media generalã 10 în anul școlar recent încheiat.
  • Miercuri, 28 iunie, în ajunul hramului, la slujba Privegherii a slujit pãrintele protos. Visarion Pasca, duhovnicul Mãnãstirii Floresti. De asemenea, a fost întâmpiat Preafintul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, care a ținut un cuvânt de învățătură.
  • Joi, 29 iunie, în ziua hramului, la Sfânta Liturghie a slujit Preasfintitul Pãrinte Ieronim al Daciei Felix, înconjurat de un sobor de preoti si diaconi. La final, în curtea bisericii, credincioșii prezenți au avut parte de un recital de muzicã popularã susținut de Lavinia Goste, Marius Zorilã și membrii Orchestrei Nationale „Valahia”.
  • Vineri, 30 iunie, dupã Sfânta Liturghie, la Taina Sfântului Maslu va fi prezent pãrintele Chiril Zegrean, starețul Mãnãstirii Parva. La finalul slujbei, racla cu moaștele Sfântului Paisie va porni spre Mãnãstirea Neamț, conform parohului Dan Cismaș.

NapocaNews