Distribuie articolul

România participă în premieră la Bienala de Design de la Londra, cel mai important eveniment de profil din Europa. Asociația Culturală Artistică Art Mirror din Cluj a fost selectată să participe la această prestigioasă expoziție ce va reuni 40 de proiecte venite din 40 de țări și se desfășoară în perioada 1-25 iunie la Somerset House din Londra.

Evenimentul a debutat joi, 1 iunie, cu vizite ale presei, ale juriului dar și cu o ceremonie oficială de deschidere.

Tema din acest an a Bienalei este „Remapping Collaborations” (Recartarea colaborărilor).

VATRA VERDE – instalația ce reprezintă România pentru prima dată la Bienala de Design de la Londra

Vatra Verde este o instalație vie compusă din materiale inovatoare și este accesibilizată pentru nevăzători.

Instalația ce reprezintă România se numește Vatra Verde și cuprinde energie regenerabilă, mycelium, obiecte de artă din materiale reciclate, interactivitate, tradiție, poezie, chiar și o soluție tehnică prin care se transformă vibrațiile plantelor în sunete.

Folosind o varietate de tehnici de reciclare, echipa Vatra Verde a refolosit mai multe tipuri de deșeuri precum hârtia, pulberea de piele, pluta, cânepa, rumegușul pentru a crea volume, spații și obiecte omogenizate printr-un lipici biodegradabil pe bază de miceliu.

Am colaborat cu Gabriel Barta cercetătorul și fondatorul Rongo Design, singura companie din România care utilizează tehnologia miceliului pentru a înlocui materiale petrochimice.

Practic, integrăm în instalație Mycelium care transformă orice material biodegradabil în compozit, o alternativă sustenabilă și biodegradabilă la polistiren, plastic, EPS etc. Instalația se autoalimentează cu energie electrică. Echipa Vatra Verde a lucrat la concept și la realizarea instalației timp de un an de zile, iar cea mai mare provocare a fost crearea generatorului care produce energia necesară pentru alimentarea instalației. Datorită persoanelor dedicate din echipa precum inginerul Radu Nicu, artist Movecento, am obținut rezultatele dorite, afirmă Cristina Cantemir.

Nevăzătorii și persoanele cu dizabilități de vedere vor putea descoperi instalația datorită sprijinului întreprinderii sociale Inclusive Access prin informații tactilo-vizuale și digitale accesibile prin intermediul codurilor QR și telefonului inteligent.

Sperăm să contribuim la îmbunătățirea imaginii țării noastre în Regatul Unit și nu numai, dar totodată să reușim să schimbăm anumite percepții legate de reciclare și recirculare – domenii la care România nu excelează, afirmă Cristina Cantemir.

Participarea instalației Vatra Verde la Bienala de Design de la Londra este confirmarea că suntem relevanți, că avem idei care contribuie la nevoile globale și că soluțiile propuse de noi sunt apreciate de cei mai buni din domeniu. Mi-aș dori ca toți românii care trăiesc în Regatul Unit sau care vizitează această țară în luna iunie să ne calce pragul și să se bucure alături de noi de această reușită, afirmă Cătălin Bocîrnea, directorul creativ al expoziției Vatra Verde.

După Bienala de la Londra, întreaga instalație va ajunge la Cluj și va putea fi vizitată timp de 10 zile, între 14-24 iulie la Cosmic House.

NapocaNews