Ungaria este „la ani-lumină distanță” în urma României, scrie presa ungară, când vine vorba despre consumul pe cap de locuitor. Potrivit datelor privind situația consumului în Uniunea Europeană, Ungaria se află la coada clasamentului, fiind urmată doar de Bulgaria.

Anul trecut, consumul în Ungaria a recuperat 2 puncte procentuale din decalajul față de media UE, în timp ce în 2021 a ajuns doar la 70% din media UE, care a crescut deja la 72% în 2022, potrivit datelor Eurostat ajustate la paritatea puterii de cumpărare. Ceea ce nu s-a schimbat este faptul că Ungaria are a doua cea mai proastă cifră din UE, scrie Nepszava.

Atât în 2021, cât și anul trecut, doar bulgarii au consumat mai puțin decât ungurii, unde consumul individual a ajuns la 67% din media UE. Simplificând, acest lucru înseamnă că gospodăriile maghiare sunt pe locul doi în topul celor mai sărace din UE. Acest lucru este valabil doar pentru medie, pentru că există o variație uriașă în cadrul unei țări.

Consumul maghiar este la același nivel cu cel al Slovaciei, unde statisticienii au măsurat 73% față de media UE, deși trebuie remarcat faptul că, de ani de zile, există o dezbatere între experți cu privire la calitatea datelor slovace. Alte experiențe nu confirmă o performanță atât de slabă a Slovaciei, nici în ceea ce privește consumul pe cap de locuitor, nici în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor. Vine apoi Croația (75%), care este urmată de Grecia (78%).

Dintre foștii concurenți din regiune, cehii au cea mai slabă performanță, dar chiar și acolo achiziția de bunuri de consum pe cap de locuitor atinge 83% din media UE, urmați de polonezi cu 86% și de români cu 88%.

NapocaNews