O cercetătoare care și-a pierdut locul de muncă la un thinktank după ce a scris pe Twitter că „femeile” transsexuale nu-și pot schimba sexul biologic a primit peste 100.000 de lire sterline în compensație din partea unui tribunal de muncă. Cercetătoarea a fost susținută public în 2018 și de scriitoarea J. K. Rowling, autoarea seriei „Harry Potter”, care a fost criticată de activiștii LGBT.
Această decizie a fost luată după ce un tribunal anterior a decis că Maya Forstater, în vârstă de 49 de ani, a fost discriminată pe nedrept din cauza convingerilor sale critice față de ideologia de gen atunci când nu i-a fost reînnoit contractul sau bursa de cercetare de către Centrul pentru Dezvoltare Globală (CGD), unde era cercetător invitat, notează The Guardian.
Experta fiscală a declarat că s-a simțit îndreptățită de această decizie și a susținut că aceasta reprezintă un avertisment pentru alte organizații.
„Cazul meu a scos la iveală discriminarea instituționalizată împotriva unor persoane cu convingeri perfect obișnuite despre realitatea materială a sexului, precum și abuzul și defăimarea de rutină a acestora”, a declarat ea.
„Un bigot este cineva care are prejudecăți sau este antagonist față de o persoană sau de oameni pe baza apartenenței acestora la un anumit grup. Eu, și multe alte persoane cu convingeri critice față de sex, am fost victimele, nu autorii, discriminării alimentate de bigotism.”
Printre tweet-urile sale, examinate în cadrul tribunalului anterior, se numără unul în care a scris: „Sentimentul intern al unui bărbat că este femeie nu are nicio bază în realitatea materială”. De asemenea, ea a comparat „femeile” trans care se autoidentifică cu Rachel Dolezal, o femeie albă americană care s-a prezentat în mod greșit ca fiind de culoare, și a descris acest lucru ca fiind „un sentiment în capul lor”.
Forstater, fondatoare a grupului de campanie Sex Matters, a declarat: „Organizațiile care numesc oamenii „bigoți” și care îi discriminează din cauza convingerilor lor se pot aștepta să plătească daune semnificative atunci când aceste cazuri ajung în instanță.”
„Această hotărâre definitivă îmi oferă o oarecare măsură de încheiere și de răzbunare, deoarece cere ca CGD să mă despăgubească pentru pierderea de venit și pentru prejudiciul adus sentimentelor mele. Și arată clar că declarațiile organizației despre mine, care sugerau că aș fi putut fi implicată în hărțuire sau discriminare au fost false.”
Ea i-a mulțumit scriitoarei JK Rowling pentru sprijinul acordat.
Avocata lui Forstater, Anya Palmer, a declarat că acest caz este „cu adevărat revoluționar”.
Tribunalul pentru ocuparea forței de muncă din Londra i-a acordat lui Forstater o compensație de 91.500 de lire sterline pentru pierderea de venituri, vătămarea sentimentelor și daune agravate, precum și 14.900 de lire sterline sub formă de dobânzi.
Tribunalul a constatat că CGD a încălcat legislația privind ocuparea forței de muncă prin discriminarea ei în trei moduri: prin faptul că nu i-a oferit un contract de muncă, nu i-a reînnoit bursa de vizită și a eliminat-o de pe site-ul său.
CGD a declarat: „În urma hotărârii de remediere a tribunalului de muncă, procesul intentat de Maya Forstater împotriva CGD, a președintelui său, Masood Ahmed, și a CGD Europe se va încheia.
„CGD a depus și va continua să se străduiască să mențină un loc de muncă primitor, sigur și incluziv pentru toți. Rezolvarea acestui caz ne va permite din nou să ne concentrăm exclusiv pe misiunea noastră: reducerea sărăciei și inegalității la nivel mondial prin cercetare economică care să conducă la politici și practici mai bune.”
Stonewall, grupul de campanie LGBTQ+, a declarat după hotărârea din iulie anul trecut: „Nimeni nu are dreptul să discrimineze sau să hărțuiască persoanele trans doar pentru că nu este de acord cu existența și participarea lor în societate”.
NapocaNews