Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, a oficiat joi slujba Sfintei Liturghii, cu ocazia sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, la Catedrala Episcopală din Huși. În cadrul predicii, IPS Andrei a vorbit despre chemarea la sfințenie, de la Sfinții Apostoli Petru și Pavel, prezentând din epistolele acestora treptele prin care ajungem la îmbunătățirea vieții.

Alături de Mitropolitul Clujului au fost prezenți și Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Pelerinii s-au putut închina la Icoana relicvar a Sfinților Apostoli Petru și Pavel și la moaștele Sfintei Mucenițe Chiriachi, care au fost așezate afară, într-un baldachin special, lângă altarul Catedralei Episcopale.

Răspunsurile liturgice au fost acordate de Corul „Dignus Est” dirijat de părintele Ștefan Darie.

Mitropolitul Andrei a vorbit despre Sf. Ap. Petru și Pavel, spunând că „În această mare zi de praznic, Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă să ne uităm în sus și să ne aducem aminte de cei doi corifei ai apostolilor”.

„Și Sfinții Bisericii îi laudă pe cei doi Apostoli. În această zi, ei au fost martirizați pentru Hristos, la Roma. Sfântul Petru a fost răstignit pe o cruce, cu capul în jos, iar Sfântului Apostol Pavel i s-a tăiat capul. Amândoi și-au dat viața, pecetluind cu sângele lor propovăduirea pe care au făcut-o”, a menționat IPS Andrei.

„Aceasta este exigența Sfinților Apostoli: să ne sfințim viața. Este un cuvânt care ni se pare pretențios, dar să știți că în cer ajung numai sfinții. Să ne sfințim viața, ca să ajungem lângă Mântuitorul Hristos!”, a spus ierarhul.

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a mulțumit celor prezenți afirmând că „Biserica îi cinstește în mod deosebit pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, de la care putem învăța lucruri minunate, și dătătoare de bucurie pentru sufletul nostru”.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a oferit tuturor copiilor și tinerilor prezenți cărți de rugăciuni și cu învățături creștine.

NapocaNews