Mesajele de felicitare transmise Patriarhului Daniel la împlinirea vârstei de 72 de ani au fost citite sâmbătă în cadrul unui eveniment festiv desfășurat în sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei.

Momentul aniversar a fost moderat de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

Primul mesaj de felicitare a fost adresat Patriarhului Daniel de către Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean. Premierul Republicii Moldova l-a invitat pe Patriarhul României la Chișinău și i-a dorit să simtă „întotdeauna admirația și mulțumirea sufletelor de care aveți grijă, pe care le îngrijiți și le îndrumați”.

Prim-ministrul României, domnul Marcel Ciolacu, a urat Preafericirii Sale „sănătate deplină, ani mulți și buni în slujirea Bisericii Ortodoxe Române și a neamului românesc de pretutindeni, puteri sporite pentru ducerea la bun sfârșit a proiectelor în care sunteți implicat, în mod special pentru zidirea Catedralei Naționale”.

Mesajul Președintelui Senatului României, Nicolae Ionel Ciucă, a fost citit de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul: „În această zi aniversară mă alătur celor care, cu mare bucurie și prețuire vă urează mulți ani fericiți, cu sănătate, putere de muncă și neobosită păstorire rodnică a credincioșilor din țară și de peste hotare”.

„La acest moment de sărbătoare, permiteți-mi să îmi exprim profunda prețuire pentru prodigioasa implicare și dăruire de care dați permanent dovadă în slujirea creștinilor ortodocși, atât din România cât și de peste hotare, nu doar în plan pastoral și în domeniile social-filantropic, cultural sau educațional”, a transmis Vicepreședintele Camerei Deputaților, cu atribuții de președinte, Alfred-Robert Simonis.

Corina-Alina Corbu, Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, și-a exprimat recunoștința față de Patriarhul Daniel pentru „exemplul extraordinar și realmente călăuzitor sub aspect spiritual, pe care ni-l oferă tuturor viața și activitatea dumneavoastră”.

Președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, a apreciat activitatea vastă a Patriarhului României, spunând că „timpul slujirii Preafericirii Voastre ca Patriarh al Bisericii noastre este marcat de două calități adeseori trecute cu vederea: discreția cu care ați întâmpinat și ați trecut peste problemele cu care Biserica Ortodoxă s-a confruntat și înțelepciunea cu care le-ați rezolvat”.

„Cu ocazia aniversării frumoasei și înțeleptei vârste de 72 de ani, vă transmit în numele meu și al întregii comunități academice a Universității din București, sincere și calde felicitări, precum și aprecierea și recunoștința noastră pentru promovarea principiilor și valorilor izvorâte dintr-un autentic har creștin”, a spus rectorul Universității din București, Profesorul universitar Marian Preda.

Ciprian Olinici, Secretarul de Stat pentru culte, a evidențiat în mesajul său: „Cu discreție și modestie, cu simț practic și vizionar, slujind pe Dumnezeu și pe oameni, ați arătat că Biserica Ortodoxă Română nu doar face parte din istorie, ci face istorie prin numeroasele realizări și prin energia pe care o imprimă generațiilor prezentului”.

La Cabinetul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel au mai transmis mesaje de felicitare: Marian-Cătălin Predoiu ,Viceprim-ministru și Ministrul Afacerilor Interne, Anghel Tîlvăr, Ministrul Apărării Naționale, Alina Ghorghiu, Ministrul Justiției, Luminița-Teodora Odobescu, Ministrul Afacerilor Externe.

Mesaje de felicitare au transmis și Natalia Elena Intotero, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, Mircea Abrudean, Secretarul General al Guvernului, Mugur Constantin Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României, și Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române.

Mulțumiri
În a doua parte a evenimentului aniversar, Preafericitul Părinte Patriarh a mulțumit tuturor celor prezenți pentru mesajele adresate.

„Ne simțim încurajați în activitatea noastră prin aceste mesaje de felicitare și la rândul nostru ne rugăm pentru sănătatea dumneavoastră, și ca Dumnezeu să vă dăruiască ajutor în toate activitățile pe care, în funcțiile respective, le desfășurați”.

„Suntem încredințați că împreună vom organiza multe lucruri frumoase și vom avea bucuria rodirii. Singura bucurie autentică este cea a rodirii, a roadelor, a faptelor bune care aduc bucurie beneficiarilor și aceasta este esența credinței creștine”, a spus Preafericirea Sa.

La finalul momentului aniversar, Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul a oferit un coș cu flori din partea Permanenței Consiliului Național Bisericesc și a Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

NapocaNews