O cofetărie suedeză a fost reclamată la autorități pentru discriminare după ce a refuzat să facă un tort de nuntă pentru un cuplu de homosexuali. Cofetarii creștini cred că a fost o înscenare de la bun început.

Proprietarii unei cofetării din Stockholm afirmă că au bănuit de la început că ceva nu este în regulă. Ei spun că solicitarea pentru un tort de nuntă a părut stranie încă de la început, când a sosit pe email.

Proprietarii explică faptul că majoritatea comenzilor se referă la preț, mărime, aspect și gust. Cu toate acestea, persoana care a trimis e-mailul a întrebat dacă este posibil să comande un tort pentru o nuntă între persoane de același sex. „Trebuie să fi fost pe deplin conștienți de faptul că suntem credincioși”, a declarat proprietarul pentru cotidianul creștin suedez Dagen. Potrivit ziarului, proprietarii sunt transparenți cu privire la credința lor creștină, care este afirmată vizibil pe site-ul web și pe rețelele de socializare.

Oficiul pentru Discriminare a lansat totuși o anchetă asupra acestei cofetării. Reclamantul afirmă într-o declarație că cofetarul a venit cu o „scuză lungă și religioasă” pentru a explica de ce nu au vrut să coopereze. Potrivit reclamției, cofetarul a spus: „Vă respectăm ca oameni, (…), dar nu vrem să ne compromitem credința făcând un astfel de tort.”

Între timp, proprietarii cofetăriei afirmă că nu au discriminat pe nimeni, deloc. „Avem mulți clienți LGBTQ care comandă prăjituri și produse de patiserie de la noi. Dar când vine vorba de torturi de nuntă, devine foarte special, pentru că noi credem că este un simbol al unui sfânt sacrament. Nu vrem să ne compromitem credința.” Proprietarii mai afirmă că nu sunt îngrijorați de rezultatul anchetei. „Știm că Dumnezeu este de partea noastră”.

Aceasta nu este prima dată când un cofetar creștin din Europa ajunge la știri în acest fel. Un alt caz bine cunoscut s-a desfășurat în 2014 în Irlanda de Nord, unde un cofetar a refuzat o cerere de a face un tort cu îndemnul „Susțineți căsătoriile gay.” Un tribunal l-a condamnat de două ori pe acest cofetar pentru discriminare împotriva homosexualilor. Dacă ar fi fost vorba despre  un mesaj care să afirme „Susțineți căsătoria”, cofetarul spune că ar fi făcut acel tort, însă faptul că s-a opus atunci când se vorbea despre homosexuali înseamnă că discrimina, a declarat instanța. Curtea Supremă britanică, însă, nu a fost de acord. Potrivit acestei instanțe, problema cu tortul era legată de mesaj și nu de orientarea sexuală. Acest lucru a determinat partea adversă să se adreseze Curții Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. Această instanță nu a acceptat însă cazul.

Și creștinii pot fi refuzați, așa cum a demonstrat recent o biserică din Norvegia. Acolo, un spălător de geamuri a refuzat să spele geamurile unei biserici pentru că dorea să rămână neutru, conform sursei: CNE.news.

NapocaNews, Foto: Britannica.com