Ministrul italian al apărării a ordonat măsuri disciplinare împotriva unui general de rang înalt din armată, Roberto Vannacci, care a publicat o carte în care denigrează persoanele LGBT, migranții, minoritățile și feministele, scrie cotidianul.ro.
„Când ocupanții ilegali ai caselor prevalează asupra proprietarilor legitimi; când se cheltuiește mai mult pentru un imigrant ilegal decât pentru pensia minimă a compatriotului; când ești judecat pentru apărarea extremă împotriva delincventului care intră în casa ta; când suntem forțați să adoptăm cele mai stricte și foarte costisitoare măsuri antipoluare, dar producătorilor care produc toate gazele care modifică clima nu le pasă și prosperă; când orașele sunt transformate în locuri pentru cei bogați și alternativi, în timp ce muncitorii, muncitorii și familiile sunt forțați să le abandoneze; când a se vorbi de tată sau mamă devine discriminatoriu, inconfortabil și exclusivist pentru că se ciocnește cu cei care nu sunt tați sau mame; când se cere cu voce tare adoptarea unor drepturi din ce în ce mai disparate fără a prevedea o gamă la fel de densă de îndatoriri; când nu mai pot să vorbesc de un negru pentru că orice adjectiv care se refera la culoarea foarte evidenta si evidenta a pielii lui este considerat o ofensă; când în baruri întâlnești oameni care conduc porci îmbrăcați în haine roz în lesă… Mulți numesc această condiție Civilizație și Progres. Ei bine, această carte este dedicată tuturor celorlalți!”, a scris Vannacci.
Ministrul Apărării, Guido Crosetto, a denunțat cartea autopublicată de Roberto Vannacci drept „divagații care discreditează armata, Ministerul Apărării și Constituția”.
Cartea, publicată pe propria cheltuială și lansată pe 10 august, poartă titlul „Il mondo al contrario” – „Lumea cu susul în jos”- și ocupă primul loc la vânzări pe Amazon în Italia. Este o compilație de atacuri asupra a ceea ce generalul Vannacci numește „lobby-ul internațional gay” și a celor responsabili pentru presupusa „spălare a creierului”, a „eliminării tuturor diferențelor, inclusiv între grupuri etnice, ca să nu spunem între rase”. Acest discurs însoțește pozițiile reacționare privind problemele de gen și protecția mediului.
Într-o țară al cărei executiv este dominat de extrema dreaptă, militarul își arogă o postură în care amestecă spiritul provocator și bunul simț popular și se plânge de „regulile de incluziune și toleranță impuse de minorități”. O atacă și pe campioana Italiei de volei, Paola Egonu. Ținta unor atacuri rasiste obsesive din cauza originilor sale nigeriene, sportiva se află în mod regulat în centrul atacurilor de panică identitară prin care țara trece ciclic. Generalul Vannacci revine asupra cazului ei pentru a-și detalia opiniile cu privire la această chestiune, spunând că ea este, în opinia sa, „italiană prin cetățenie”, dar că este „evident că trăsăturile ei somatice nu reprezintă italianitatea”.
Suspendarea ofițerului din funcțiile de conducere de la Institutul de Geografie Militară a determinat reacții privind acuzațiile de cenzură la adresa susținătorilor „corectitudinii politice” să se angajeze în exerciții dureroase de contorsionare.
„Dacă stabilim că este la latitudinea politicii să decidă dacă ideile sunt bune sau rele, va fi sfârșitul democrației”, a declarat Giovanni Donzelli, un deputat important al FdI într-un interviu acordat Corriere della Sera, considerând în același timp legitimă decizia domnului Crosetto. Aleșii FdI au încercat, de asemenea, să deturneze atenția către Partidul Democrat (PD, centru stânga) în pozițiile lor în favoarea generalului Vannacci. Acuzați că doresc „să se întoarcă în gulag” și că sunt „mai mult sovietici decât democratici”, reprezentanții săi oferă un paratrăsnet convenabil într-o controversă care opune o parte a arcului guvernamental cu o parte a electoratului care se recunoaşte în tezele generalului.
Într-un interviu pentru cotidianul național La Repubblica, luni, 21 august, Gianni Alemanno, fost primar al Romei, o figură istorică din familia politică a doamnei Meloni și acum rival la dreapta premierului, l-a acuzat pe domnul Crosetto că „a umilit o bună parte a armatei”. El a denunțat actualul executiv, care dorește să fie „elevul premiant în relația atlantică, la nivel european și în ceea ce privește corectitudinea politică”, poziție care, potrivit lui, „va exploda în foarte multe contradicții”, producând o linie de falie.
Generalul de armată Roberto Vannacci are o carieră exemplară. Un curriculum militar respectabil: parașutist din trupele speciale, fost comandant al Task Force 45 în timpul războiului din Afganistan, fost comandant al brigăzii de parașutiști Folgore, fost comandant al Col Moschin (unitate specială care efectuează incursiuni strategice în zone extrem de periculoase) și fost comandant al contingentului italian din Irak, Vannacci este considerat un viteaz „soldat în slujba statului”.
În 2020, generalul a fost trimis ca atașat de apărare la Ambasada Italiană de la Moscova, cu misiuni în Belarus, Armenia și Turkmenistan. A plecat de la post în 2022, deoarece a fost declarat „persona non grata” de către autoritățile ruse în urma izbucnirii războiului.
O ascensiune strălucitoare – presărată de onoruri naționale și internaționale – care, în iunie 2023, l-a determinat să conducă Institutul Geografic Militar, organismul cartografic istoric al Florenței (IGM).
Soția lui Roberto Vannacci se numește Camelia Mihăilescu , deși pe rețelele de socializare (în special Facebook și Instagram) folosește și numele soțului ei (Camelia Vannacci), scrie Trendonline.
Napocanews, Foto: Îl Globo