Tișe și Boc arată spre Supercom în cazul duhorii din Cluj-Napoca

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, susține că au fost aplicate sancţiuni societăţii care se ocupă cu operarea deşeurilor, Supercom, şi s-au luat măsuri de reducere a mirosurilor, iar pentru situația create își cere scuze.

”Încă din ziua de 23 august am sesizat Garda de Mediu, Agenţia de Mediu, pentru a verifica exact cauza acestui miros, pentru a dispune măsuri de remediere. Consiliul Judeţean a aplicat penalizări şi a solicitat acestor instituţii luarea de măsuri. Puţină lume ştie că acum gestionarea problemei gunoaielor a presupus, ca după ce se construiesc aceste centre de deşeuri, să se dea către o administrare privată.

În momentul de faţă atât administrarea centrului CMID, cât şi ridicarea gunoaielor din întreg judeţul, aşa cum prevedea proiectul european, a fost dat către o firmă private.

Dacă firma privată nu îşi îndeplineşte contractul, cum suntem în situaţia de faţă, atunci noi trebuie să aplicăm sancţiuni.

În cazurile acestea de nerespectare a contractului din punct de vedere al condiţiilor de mediu, Garda de Mediu şi Agenţia de Mediu aplică sancţiuni. În prezent, contractul de ridicare a gunoaielor îl va gestiona fiecare Primărie direct în raporturile cu societatea care trebuie să ridice gunoiul. Primarii toţi sunt într-o asociaţie care se numeşte Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară.

Toate deciziile cu privire la gestionarea gunoaielor din judeţ sunt acolo. Atunci când nu se respectă ceva trebuie ca alte organe de control să aplice sanţiuni. Noi aplicăm sancţiuni legate de contract în cazul în care firma care ridică gunoiul, care depozitează gunoiul, încalcă contractele cu primăriile. Se poate întâmpla ca această asociaţie să ofere amenzi sau primăriile să ofere amenzi, Garda de Mediu şi Agenţia de Mediu. Ieri s-au aplicat sancţiuni. Astăzi de dimineaţă Garda de Mediu şi Agenţia de Mediu au fost prezente. Cred că în timp prin aplicarea de sancţiuni şi prin faptul că aceste instituţii sunt permanent acolo, societaţile care operează vor intra într-o normalitate

Au fost constatate nereguli de Garda de Mediu. S-au semnalat deficienţe în operare şi deficienţe în implementarea măsurilor de reducere a mirosurilor.

S-au întocmit, conform contractului de delegare pe care noi îl avem cu firmele respective, un număr de 5 avize, deficienţe majore de operare pe care le-am semnalat şi acestea au dus la avize negative majore şi în final au dus la facturi de penalizări în valoare de peste 30.000 de lei doar o singură factură. Sper să se remedieze”, a spus Tișe.

De cealaltă parte, și primarul Emil Boc arată cu degetul spre Supercom.

”La Rampa de la Pata Rât nu este nicio problemă, deci Primăria  și RADP nu au nicio cauză în generarea mirosului.

Am verificat Stația de epurare, nu s-a identificat o sursă potențială.

Am discutat cu Garda de Mediu, APM; cu ADI Eco Metropolitan să vedem dacă la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) este o problemă. Operatorul de salubritate este Supercom.

După analizele pe care le avem, cu o probabil ridicată, cauza mirsoului este nerespectarea procedurilor la CMID de către Supercom. Din analiza mea, acesta este informația. Controlul care se desfășoară nu s-a încheiat. Autoritățile statului își fac datoria”, a spus Boc.

Edilul a explicat că răspândirea mirosului a fost accelerată de faptul că este și o perioadă de călduri extreme care amplifică o eroare de procedură de lucru la CMID.

”Unele măsuri de remediere sunt în curs, cer să se intre imediat în legalitate. În acest oraș nimeni nu are imunitate în fața legii, nimeni nu este mai presus de lege, autoritățile trebuie să își facă datoria. Dacă cei de la Supercom și-au asumat un contract prin licitație, au obligația să îl implementeze legal, iar autoritățile să controleze și să aplice sancțiuni”, a mai adăugat Emil Boc, care a explicat că această stare de profund disconfort trebuie să înceteze cât mai repede.

Radu Ștefan