Distribuie articolul

Noi analize chimice ale scrisorilor lui Vlad Țepeș sugerează că domnitorul valah vărsa lacrimi de sânge și avea probleme de sănătate a respirației și pielii, se arată într-un studiu publicat recent în revista „Analytical Chemistry”, citat de The Independent.

Cercetătorul Vincenzo Cunsolo, de la Universitatea din Catania, unul dintre autorii studiului, a analizat mai multe misive scrise de mână de Vlad Țepeș, din dorința de a evalua starea de sănătate a domnitorului valah ca și condițiile generale de viață de acum aproximativ 500 de ani, perioada în care a trăit acesta.

Oamenii de știință spun că moleculele și proteinele descoperite în aceste manuscrise pot furniza informații esențiale pentru a înțelege viața și timpurile în care a trăit nemilosul lider militar.

Cercetătorii au folosit o peliculă specială cu acetat de etilen-vinil (EVA) pentru a preleva proteine și mici molecule din manuscrise fără ca acestea să fie deteriorate. Ulterior, prin metoda chimică a analizei spectrometrice de masă, au identificat aceste particule.

Oamenii de știință s-au concentrat, apoi, pe analiza celor mai degradate proteine prelevate, plecând de la principiul că acestea sunt cel mai probabil să dateze din perioada în care a trăit autorul, respectiv Vlad Țepeș. Au identificat, astfel, 16 proteine de origine umană caracteristice pielii, respirației și sângelui.

Studiul acestor proteine a sugerat că domnitorul valah a suferit de o insuficiență respiratorie și, probabil, de hemolacrie – o afecțiune care provoacă lăcrimarea cu sânge. Hemolacria sau lacrimile de sânge reprezintă, de cele mai multe ori, simptomele unor condiții benigne, frecvent implicând sistemul conjunctiv și lacrimal. Cu toate acestea, cauzele pot varia de la malformații vasculare și tumori, pana la condiții infecțioase sau inflamatorii.

NapocaNews