Iuliu Hossu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, va fi omagiat prin instituirea anului 2025 drept „Anul Cardinal Iuliu Hossu”.

În ianuarie 2023 s-au împlinit 138 de ani de la nașterea lui Iuliu Hossu, unul din cei mai importanți fruntași români prezenți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Senatul României a adoptat, marţi, propunerea legislativă privind instituirea anului 2025 ca „Anul Cardinal Iuliu Hossu” pentru celebrarea acestei personalităţi.

Astfel, potrivit proiectului, în 2025 se vor organiza evenimente culturale, diplomatice, artistice sau educaţionale dedicate lui Iuliu Hossu.

„Se instituie anul 2025 că «Anul Cardinal Iuliu Hossu» pentru celebrarea vieţii, operei, personalităţii, martiriului, rolului determinat în realizarea Marii Uniri şi a eforturilor depuse pentru salvarea evreilor în perioada Holocaustului ale episcopului Eparhiei de Cluj-Gherla din cadrul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolică cardinalului, senatorului de drept în Parlamentul României, membrului de onoare al Academiei Române şi deţinutului politic Iuliu Hossu”, se arată în proiectul de lege.

De altfel, în expunerea de motive se arată că instituirea Anului „Cardinal Iuliu Hossu” reprezintă „un act de reparaţie morală şi un gest simbolic cu o puternică încărcătură morală ce va transmite un mesaj puternic tuturor partenerilor de dialog ai României şi va consolida prestigiul ţării noastre în plan internaţional”.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.Șapte episcopi greco-catolici martiri au fost beatificați de Papa Francisc, în iunie 2019.

Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Ioan Bălan, Alexandru Rusu, Tit Liviu Chinezu și Iuliu Hossu au fost martirii beatificați la ceremoniile oficiate de Papa Francisc la Blaj.

NapocaNews