Autoritățile de la Sofia l-au expulzat, joi, pe arhimandritul Vasian Zmeev, care conducea Biserica Ortodoxă Rusă din Bulgaria. Sofia a motivat că acesta reprezintă o „amenințare la adresa securității naționale”, conform unor diplomați ruși citați de agenția de presă rusă TASS.

Împreună cu arhimandritul Vasian au fost expulzați încă doi angajați ai bisericii Sf. Nicolae Făcătorul de Minuni din Sofia, conform Politico.

Ambasada Rusiei la Sofia a reacționat pe Facebook:

„Suntem revoltați de faptul și forma deciziei luate de partea bulgară. Este evident că actuala conducere a Bulgariei și-a pus sarcina de a distruge nu numai legăturile socio-politice, culturale și umanitare dintre țările noastre, ci și de a rupe relațiile dintre surori bisericile ortodoxe rusă și bulgară și de a răzvrăti popoarele rus și bulgar unul împotriva celuilalt”, a transmis Ambasada Rusiei.

Într-un interviu acordat în iunie POLITICO, fostul prim-ministru Kiril Petkov, a cărui alianță reformistă este în prezent principala forță într-un nou guvern, a declarat că Bulgaria trebuie să elimine agenții susținuți de Moscova dacă spera să reușească cu planuri ambițioase de a elimina crima organizată. și corupția.

NapocaNews