Președintele Klaus Iohannis va conduce, în perioada 18-22 septembrie 2023, delegația României la cea de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, care se va desfășura la New York, în SUA. Potrivit Boarding Pass, Administrația Prezidentială a închiriat pentru această deplasare un avion de lux de mici dimensiuni: Bombardier Global 6000. Costul închirierii unei asemenea aeronave, potrivit site-urilor de profil, este între 10.000 și 15.000 de dolari pe oră de zbor.

„PE SCURT: domnul președinte zboară duminică, 17 septembrie 2023, de la Sibiu spre aeroportul Teterboro de lângă New York (SUA) pentru a participa la Adunarea Generală a ONU.

Și de această dată Administrația Prezidențială a închiriat un avion de la Global Jet Luxemburg, unul de tip Bombardier Global 6000 care poate transporta maximum 13 pasageri.

Durata zborului dintre Sibiu și Teterboro (SUA), ce va fi operat fără escală, va fi de aproximativ opt ore și 40 de minute.

În ultimii ani, președintele a mai zburat în SUA cu avioane similare acestuia, dar produse de Gulfstream și Dassault, închiriate tot de la Global Jet Luxemburg”, se arată ăe pagina de Facebook BoardingPass.

Administraţia Prezidenţială explica în luna martie că închiriază avioane private din cauza „lipsei unei aeronave dedicate transportului aerian al demnitarilor de nivel înalt” care „generează probleme operaţionale, ineficienţă economică şi mai ales prejudicii de imagine pe plan extern”.

Instituţia explică, însă, că detaliile zborului, costul acestuia şi ruta sunt clasificate, potrivit legislaţiei în vigoare.

„În ceea ce priveşte selecţia aeronavei pentru executarea zborului special, precizăm că tipul aeronavei este stabilit în funcţie de opţiunile disponibile şi de specificul misiunii, care determină capacitatea de transport şi raza de acţiune (scurt, mediu sau lung curier), iar Serviciul de Protecţie şi Pază verifică îndeplinirea condiţiilor de siguranţă şi securitate aeronautică impuse de legislaţia aferentă executării zborurilor speciale”, a mai precizat Administraţia Prezidenţială.

NapocaNews