Mahmoud Abbas a fost criticat pentru că a asemănat Israelul cu Germania nazistă într-un discurs la un eveniment ONU.

Ambasadorul Israelului la ONU l-a acuzat de „antisemitism pur” Discursul său în fața Consiliului Revoluționar al Fatah a fost făcut luna trecută și a fost difuzat ulterior la Palestina TV Oficiali germani și israelieni l-au condamnat pe președintele palestinian Mahmoud Abbas pentru comentariile pe care le-a făcut despre evrei și Holocaust într-un discurs. Nu este prima oară când Abbas stârnește indignare internațională și este acuzat de antisemitism, transmite BBC, via digi24.ro.

Abbas a spus că Adolf Hitler a ordonat uciderea în masă a evreilor din cauza „rolului lor social” de cămătari, mai degrabă decât din animozitatea față de iudaism. Ambasadorul Israelului la ONU l-a acuzat de „antisemitism pur” „Istoria este clară”, a spus misiunea germană Ramallah. „Milioane de vieți au fost șterse, acest lucru nu poate fi relativizat”. „Ne străduim să promovăm o memorie demnă și exactă a victimelor”, se mai spune în mesajul postat pe X. Ambasadorul Germaniei în Israel, Steffen Seibert, a adăugat: „Palestinienii merită să audă adevărul istoric de la liderul lor, nu astfel de distorsiuni. Hitler a folosit poporul evreu ca țap ispășitor pentru bolile Germaniei. De asemenea, îi considera o rasă inferioară care trebuia exterminată.” Președintele palestinian, care are 87 de ani, a fost anterior denunțat de grupurile evreiești drept un contestatar al Holocaustului pentru teza sa de doctorat despre naziști și sionism. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, el a continuat să țină discursuri lungi și divagante, expunându-și opiniile ofensive.

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

Observațiile sale au fost apoi traduse și mediatizate de Institutul de Cercetare a Media din Orientul Mijlociu, miercuri.  „Ei spun că Hitler i-a ucis pe evrei pentru că sunt evrei și că Europa i-a urât pe evrei pentru că erau evrei. Nu. S-a explicat clar că s-au luptat cu ei din cauza rolului lor social și nu din cauza religiei lor”, spune Abbas la un moment dat în discurs. Ulterior, precizează că se referea la rolul evreilor care implică „bani, cămătă și așa mai departe”. Abbas a reînviat, de asemenea, o teorie istorică abandonată de mult timp, potrivit căreia evreii ashkenazi europeni nu erau descendenți din vechii israeliți, ci din secolul al VIII-lea convertiți la iudaism printre khazari, un popor turcic nomad. „Adevărul pe care ar trebui să-l răspândim în lume este că evreii europeni nu sunt semiți. Nu au nimic de-a face cu semitismul”, a spus el. „În ceea ce privește evreii estici, ei sunt semiți”, a adăugat el, referindu-se la evreii sefarzi din Orientul Mijlociu. Președintele a provocat anterior o furie internațională pentru că a făcut sugestii similare în 2018, în timpul a ceea ce el a descris drept „o lecție de istorie” la o întâlnire rară a Consiliului Național Palestinian. Scopul lui în astfel de ocazii este de a contesta legătura dintre poporul evreu și Israelul modern. Drepturile asupra pământului se află în centrul conflictului israelo-palestinian și sunt împletite cu narațiunile istorice ale ambelor popoare. Conținutul ultimului discurs al președintelui a fost distribuit pe X, cunoscut anterior ca Twitter, de către ministerul de externe israelian și criticat de ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan.

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

Acest antisemitism trebuie condamnat.

NapocaNews