A fost demarată construcția celei mai lungi piste, care va străbate trei județe din Munții Apuseni.

România va avea și ea cea mai lungă pistă de biciclete. Licitația pentru serviciile de proiectare și asistență tehnică pentru realizarea unui circuit turistic de bicicletă de 92,4 km în Munții Apuseni a fost lansată de Consiliul Județean Cluj.

Numele traseului este Velo Apuseni, care străbate județele Bihor, Alba și Cluj, însumând o lungime totală de 224 km.

Contractul pentru acest traseu este evaluat la 6,4 milioane de lei, fără TVA. În ceea ce privește investiția în județul Cluj, aceasta este estimată la 37 de milioane de lei.

Proiectul vizează construirea de piste pentru biciclete în Munții Apuseni, de-a lungul unor drumuri județene din județele Cluj, Bihor și Alba. Dintre acestea, aproximativ 99,3 km se vor afla în județul Bihor, iar 35,3 km în județul Alba. Ceilalți 92,4 km vor fi în județul Cluj.

Suma contractului, care e nerambursabilă în proporție de 100%, este de 110 milioane de lei. Acest proiect va fi finanțat prin Investiția I.4 în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 11 – Turism și Cultură.

Aceasta își propune implementarea a 3.000 km de trasee pentru cicloturism la nivel național.

Se preconizează că traseul va fi în întregime deschis traficului în luna iunie a anului 2026. Inițial, planul a fost ca traseul să fie cu aproape patru ori mai mare. La început, cererea de finanțare urmărea amenajarea unui traseu pentru cicloturism de 823 km în cele trei județe.

NapocaNews