Muzeul de Artă din Cluj‑Napoca găzduieşte în perioada 21 septembrie – 15 octombrie, expoziţia de pictură și artă decorativă „Pulsaţiile vieţii” a artiştilor plastici Teodor Botiş (pictură) şi Manuela Botiş (artă decorativă şi pictură), fiind dedicată profesoarei Elena Constanța Botiș, soție, mamă și dascăl devotat.

Vernisajul expoziţiei a avut loc joi, 21 septembrie, de la ora 17:00, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoa, în prezenţa autorilor şi a mai multor invitaţi, printre care s-au numărat  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Cu această ocazie, au luat cuvântul și au transmis mesaje de apreciere și felicitare: Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, poetul Horia Bădescu și Gelu Teampău-Luca.

„Pe lângă faptul că fac o muncă artistică deosebită, familia Botiș este o familie care se preocupă de a-i forma pe cei tineri. Am admirat expoziția, care e minunată. Cine cunoaște familia, știe că au fost dăruiți de Dumnezeu cu har artistic. La soroace deosebite le și urăm, după cum spunea Sfântul Ioan Evanghelistul: <<Să mergi cu sănătatea, așa cum bine mergi cu sufletul>>”, a transmis Mitropolitul Andrei.

De asemenea, alocuțiuni au rostit și artiștii expozanți Teodor Botiș și Manuela Botiș. Manifestarea artistică a fost moderată și prezentată de Kis-Pállukács Hajnal.

„Prin artă e cea mai frumoasă formă de a celebra pe cineva. Trebuie să simțim, să ne bucurăm de ziua de azi, pentru că trăim, că suntem împreună și ne simțim bine. În prezent lucrez la o campanie pentru Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca care se va extinde. Va fi o expoziție pentru acest spital”, a declarat artistul Manuela Botiș, la finalul vernisajului, pentru cotidianul Făclia.

Expoziția „Pulsațiile vieții” va putea fi vizitată până în data de 15 octombrie, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 17.00.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Cluj, Muzeul de Artă Cluj‑Napoca şi Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Cluj.

Scurtă biografie

Pictorul clujean Teodor Botiş s-a născut în 20 august 1938, în Gherla, judeţul Cluj. A frecventat cursurile secţiei de pictură a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, clasa profesorului Aurel Ciupe, absolvind în 1962. Artistul a desfăşurat o intensă activitate didactică, mai întâi la Facultatea de Desen din cadrul Institutului Pedagogic (1962-1973), apoi la catedra de pictură a Institutului „Ion Andreescu” (1974-1994). Membru al Filialei Cluj a Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1969, a deschis zeci de expoziții personale și a participat la peste 300 de expoziţii de grup, în ţară şi în străinătate, având lucrări în colecţii personale şi muzee din țară și de peste hotare. A fost distins cu numeroase ordine, premii şi diplome de excelenţă.

Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, clasa prof. univ. Vasile Crişan şi conf. univ. Raveca Brânzaş, Manuela Botiş a participat, din 1986 până în prezent, la peste 300 de expoziţii de artă decorativă şi pictură, atât în țară, cât și în străinătate. Din 1996, artista este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, iar din anul 2012 este membră a Organizaţiei Olympic Fine Arts. Lucrări semnate de artistă se află în colecții particulare din Europa, Asia, America, Australia. A fost distinsă cu numeroase premii, medalii și diplome de excelență.

În lucrările celor doi artişti plastici sunt abordate şi teme religioase ce exprimă complexitatea şi profunzimea trăirii spirituale creştine.

Sursa: Radio Renașterea, Oana Rusu / Ziarul Lumina și Iulia Ghidiu / Ziarul Făclia

Foto credit: Feleki István / Evenimente Muzeul de Artă