S-au împlinit duminică 14 ani de la trecerea în veșnicie a Părintelui Teofil Părăian, unul dintre cei mai renumiți duhovnici români. El a trecut la Domnul în 29 octombrie 2009.

În unul dintre mesajele sale, Patriarhul Daniel l-a numit pe Părintele Teofil Părăian „om al bucuriei” şi a apreciat că deși nevăzător cu ochii trupești, „a aflat încă din tinerețe pe Iisus, Lumina lumii, Care i-a luminat ochii sufletului cu lumina cea neînserată a slavei Sale, dăruindu-i bucuria slujirii misionare, a luminării sufletelor prin Cuvântul Evangheliei”.

„Mereu plin de speranță și încredere în ajutorul lui Dumnezeu, el iubea și sfătuia pe toți părintește, încât, în mod irezistibil, fiecare se bucura să-l considere părinte duhovnicesc al său”, a mai subliniat Preafericirea Sa.

Părintele Teofil s-a născut în data de 3 martie 1929 într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului. La botez a primit numele de Ioan.


Nouă sfaturi ale Părintelui Teofil Părăian


S-a născut fără vedere, motiv pentru care urmează cursurile unei școli primare pentru nevăzători la Cluj-Napoca, între anii 1935 – 1940. Și-a continuat cursurile la o școală de nevăzători la Timișoara, între anii 1942 – 1943, iar până în 1948 a urmat, tot la Timișoara, cursurile liceale într-o instituție de învățământ pentru văzători.

Preocuparea pentru viața religioasă și pentru aprofundarea cunoștințelor teologice îl determină să urmeze cursurile Facultății de Teologie din Sibiu, între anii 1948 – 1952. La 1 aprilie 1953 a luat hotărârea de a intra în obștea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

După patru luni a fost călugărit în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului și a primit numele de Teofil, cuvânt provenit din limba greacă care se traduce cu „iubitor de Dumnezeu”.

La șapte ani de la călugărie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, părintele Teofil a fost hirotonit diacon de Mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983, după 23 de ani de diaconie, a fost hirotonit preot de Mitropolitul Antonie Plămădeală. Tot atunci a primit hirotesirea întru duhovnic.

În anul 1986 părintele Teofil a fost hirotesit protesinghel, iar în anul 1988 arhimandrit. A trecut la cele veșnice la 29 octombrie 2009, în Cluj Napoca, înmormântat la Mănăstirea Sâmbăta.

Diac. Iulian Dumitraşcu – Sursa: Basilica