La o zi după ce președintele columbian Gustavo Petro a amenințat că va suspenda relațiile cu Israelul din cauza deciziei lor de a opri exporturile de materiale de securitate în Columbia, ca răspuns la poziția cu privire la situația din Orientul Mijlociu, ministrul de externe Alvaro Leyva i-a cerut ambasadorului israelian Gali Dagan să „și ceară scuze și să plece”, relatează Anadolu.

Folosind contul său X, Leyva a cerut respect pentru președinte și l-a acuzat pe Dagan că este „nepoliticos”, scriecstiripesurse.ro.

„Istoria diplomației universale va înregistra ca o piatră de temelie grosolănia fără sens a ambasadorului Israelului în Columbia față de președintele Gustavo”, a publicat Leyva pe X. „Să-i fie rușine. Ar trebui măcar să-și ceară scuze și să plece. Inteligența se confruntă cu inteligența. Sunt state în joc.” Această declarație a lui Leyva intensifică o stare deja ridicată de tensiune diplomatică între Columbia și Israel.

Ce a solicitat ministerul israelian al Afacerilor Externe

Ministerul israelian al Afacerilor Externe a chemat anterior pe ambasadorul Columbiei și a certat oficialul columbian pentru comentariile „ostile și antisemite” ale președintelui Petro, care a refuzat să condamne recentul atac al Hamas asupra Israelului, în ciuda cererilor din partea guvernului israelian și a Statelor Unite. să facă asta.

Petro și-a declarat refuzul de a „sprijini genocidele” și a promis ajutor umanitar pentru Gaza, unde mii de oameni și-au pierdut viața în atacurile aeriene de represalii ale Israelului.