Distribuie articolul
Cel mai bătrân stejar din zonă se află în pădurea Hoia. O mulțime de lucruri și viețuitoare, despre a căror existență știm prea puțin, se află acolo. Pădurea Hoia este și subiectul scurtmetrajului la care ne invită biologul Alexandru Stermin, proiecție după care sunteți invitați să rămâneți la un dialog pe această temă.

La noi, la Radio Cluj, Alexandru Stermin povestește și despre pădure, și despre noi, și despre proiecție:

Alexandru Stermin: Sunt țări în Japonia, în Canada, unde medicii de familie dau bilete de trimitere oamenilor în natură, ca să se vindece și să-și trateze tot felul de boli. Și biletele astea sunt acoperite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Deci pădurea face foarte bine. Și eu cred că multă lume a conștientizat cât de bine face pădurea și nu doar pădurea Hoia, ci tot patrimoniul natural pe care îl avem în jurul Clujului, odată cu pandemia.

Reporter: Biologul Alexandru Stermin ne trimite și să ne pierdem în pădure, dar și să o descoperim în filmul Despre noi și Pădurea Hoia, proiectat diseară la Cinema Arta. După proiecție, vă invită la un dialog pe această temă. În dialog este acum cu noi și ne explică de ce a mizat pe un film despre Hoia normală și nu paranormală.

Alexandru Stermin: A fost o joacă. Și joaca asta a venit din faptul că cineva a conștientizat că lumea din jurul nostru, lumea naturală, este mult mai magică și mai fascinantă decât lumea paranormală. Și George, care a fost un student de-al meu, și-a făcut lucrarea de licență cu mine, a studiat broaștele din Pădurea Hoia, și-a dat seama cât de multe sunt, ce povești incredibile au acolo, cum se ascund ele de noi și își duc viața în tot felul de locuri. Și fascinat de asta a venit o dată la mine și mi-a zis uite, hai să facem un film despre pădurea aia, despre broaștele din Pădurea Hoia, să vadă și lumea ce se întâmplă acolo, pentru că pot să fie mai surprinzătoare decât orice navă extraterestră. Și le poți și filma.

Reporter: Ce descoperim despre pădurea de la capătul orașului, în filmul Despre noi și Pădurea Hoia, ne explică invitatul meu, Alexandru Stermin.

Alexandru Stermin: Chiar dacă e un film scurt, e un scurtmetraj, noi am încercat să acoperim trei planuri. Vorbim, filmăm și arătăm animalele din Pădurea Hoia, animalele care o populează ziua și noaptea, pentru că am pus și camere ca să filmăm noaptea și chiar am fost în pădure noaptea să filmăm.

Reporter: Și în secret ați sperat să întâlniți și extraterești?

Alexandru Stermin: Eu am sperat asta tot timpul asta.

Reporter: Nu s-a întâmplat, nu?

Alexandru Stermin: Nu, nu, nu știu dacă din păcate sau din fericire, dar nu am filmat. Însă avem o scenă foarte faină pe care am filmat-o noaptea și o să apar în film, vreau să vorbesc despre ea. Deci, prima dată vedem ce animale sunt acolo, animale din jurul nostru și vedem cum intră ele unele cu altele în relație. După asta, mai este o parte din film în care vorbim despre fosilele pe care le găsim foarte ușor în Pădurea Hoia și o să vedeți că găsim acolo fosile marine și de aici ne dăm seama că mergem pe un teren care cândva a fost un adânc de mare. Și în momentul ăsta am încercat cumva să îi punem pe cei care văd filmul în relație cu istoria geologică a pământului, să ne dăm seama că noi am venit foarte recent aici și că s-au întâmplat foarte multe lucruri înaintea noastră. După asta încercăm cumva să facem o legătură culturală între om și natură și să vorbim despre niște ființe mistice, cum este Pan, zeul pădurii care popula cândva pădurile și să vedem de fapt cum însușirile acestor ființe sunt însușirile naturii și cum noi împărtășim asta cu natura și să găsim niște resurse. Ca să fim așa cum e pădurea, mai rezilienți, mai rezistenți la ce se întâmplă în lumea din jurul nostru.

Reporter: Care e oferta Pădurii Hoia în acest sezon pentru cei care aleg să o viziteze?

Alexandru Stermin: Acuma broaște nu mai sunt, reptile nu mai sunt, dar ce putem să vedem sunt păsările care au rămas și care n-au plecat, ciocănitorile și dincolo de asta o să putem să găsim fosile. Acuma găsim fosile, că nu mai este așa covor ierbos foarte dens, și o să vedem o groază de cuiburi în coronamentul copacilor după ce copacii își pier frunzele și ne dăm seama cât de vie e pădurea primăvara și cum între frunzele astea sunt ascunse o groază de păsări. Și mai cred că acum, dacă mergem în perioada asta, o să ne bucurăm de culorile toamnei. Cum e o pădure diversă, cum foarte multe specii de arbori atuncea și culorile sunt diverse.

Reporter: Ce perspectivă și ce discuții a iscat vizionarea acestui film în alte prilejuri, în publicul clujean?

Alexandru Stermin: Uite, eu când fac ateliere cu copii, lângă copii, trebuie doar să fiu prezent, pentru că ei văd și mă întreabă: aia ce-i, aia ce-i? Când fac ateliere cu adulții, mi-am dat seama că adulții nu mai văd și trebuie să le arăți noi. Eu cred că noi când creștem, ne punem niște lentile și folosim lentilele alea ca să vedem lumea și nu, nu vedem lumea care nu trece de lentile. Și atunci cred că adulții vin la filmul ăsta ca să știe la ce să se uite și încep dintr-o dată să se uite într-o baltă și uitându-se într-o baltă, văd pontele de broască, văd larvele de țânțari, văd tot felul de animăluțe, uitându-se în copaci, văd scorburile mici în care cuibăresc ciocănitorile… Cred că marea lor majoritatea asta vor să vadă și despre asta discutăm. În același timp, însă, au fost și discuții legate de felul în care noi, clujenii, ne raportăm la Pădurea Hoia și în care punem o groază de presiune pe ea. Dar filmul nu este despre presiunea pe care noi o punem pe Pădurea Hoia, ci despre cât de importantă poate să fie Pădurea Hoia dacă o vedem cu alți ochi.

La Cinematograful Arta, de la ora 19:00, Alexandru Stermin vă așteaptă la o vizionare și o poveste despre noi și Pădurea Hoia.