„Istoria Evreilor. Holocaustul” a devenit disciplină obligatorie. Alături de aceasta, „Istoria comunismului din România” va deveni din anul 2025 și ea materie obligatorie la liceu, iar „Istoria, robia și deportarea romilor”, ca disciplină şcolară modulară opţională pentru învățământul gimnazial și liceal. 

Anunțul a fost făcut săptămâna trecută de Ligia Deca, Ministrul Educației.

„În calitatea de ministru al Educaţiei, cred cu tărie că doar prin educaţie putem transmite generaţiilor prezente şi viitoare valorile toleranţei, respectul pentru drepturile omului, pentru valorile fundamentale ale umanităţii, aprecierea altor culturi şi a diversităţii, cultivând pacea, înţelegerea şi apropierea între oameni, comunităţi şi popoare” a declarat Ligia Deca, potrivit Agerpres.

Elevii care au ales opționalul ce urmează a deveni materie obligatorie spun că pentru generația actuală este cea mai importantă lecție din istoria României.

„Chiar una dintre cele mai importante de cunoscut. Pe parcursul istoriei noastre, cred că este perioada care ne-a afectat cel mai mult”, a spus Laurențiu Iordache, elev olimpic.

„A lăsat o cicatrice care se vede și în ziua de astăzi și, în fond, România modernă este un rezultat al comunismului. Cel mai mult m-a șocat faptul că oamenii l-au acceptat. Oamenii sunt îndreptați spre domnii autoritare. Spre fascism, comunism și trebuie să îndreptăm acest lucru, pentru că nu cred că opiniile oamenilor s-au schimbat foarte mult”, a declarat pentru Euronews Ioan Cârnu, elev olimpic la istorie.

Programa materiei începe cu lovitura de stat din 23 august 1944, moment care a dus la instaurarea regimului comunist în România.

NapocaNews