Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, Ambasada Indiei în România și Centrul Clujean pentru Studii Indiene din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca vă invită vineri, 13 octombrie 2023, ora 15:00, la vernisajul expoziției „Introducere în arta meșteșugărească indiană”, care va avea loc la sediul Muzeului (str. Memorandumului nr. 21), în prezenta Excelenței Sale, Domnul Rahul Shrivastava, Ambasadorul Indiei în România.

Expoziția prezintă obiecte realizate cu multă pasiune, măiestrie și răbdare de către meșteri artizani din diferite state ale Indiei (precum Rajasthan, Uttar Pradesh, Bihar, Odisha sau Chhattisgarh) și reflectă elemente culturale cheie ale esenței națiunii: elefanți, cămile, păuni, diferite flori, alături de reprezentări ale oamenilor care îndeplinesc ritualuri zilnice. Articolele de artizanat ilustrează tehnici specifice, prezente în subcontinent de secole, păstrate vii și transmise din generație în generație. Cea mai importantă dintre acestea este tehnica Dhokra sau tehnica de turnare cu ceară pierdută. Acest tip de turnare de metal a fost folosit în India de peste 4.000 de ani și este încă folosit. Unul dintre cele mai vechi artefacte cunoscute, realizate în tehnica Dhokra, este dansatorul din Mohenjo-daro.

Expoziția este însoțită de o serie de fotografii din diverse părți ale Indiei, ce surprind locuri, oameni, festivaluri, zeități și viața de zi cu zi, între care un set de imagini este din colecția „Harmonious India”, semnate de Mugur Vărzariu.

Prin organizarea sa la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, expoziția „Introducere în arta meșteșugărească indiană” încearcă reducerea distanței dintre cele două culturi și redescoperirea valorilor comune. Obiectele de artizanat din diverse colțuri ale Indiei, expuse în spațiul generos al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, constituie o minunată incursiune în lumea meșteșugurilor indiene, iar alăturarea lor celor românești, aflate în patrimoniul Muzeului, crează un spațiu simbolic de prietenie și comunicare între India şi România. Evenimentul marchează, astfel, și celebrarea, în 2023, a 75 de ani de relații diplomatice între cele două țări.

În deschiderea expoziției vor lua cuvântul:

Excelența Sa, Domnul Rahul Shrivastava, Ambasadorul Indiei în România

Prof. dr. Tudor Sălăgean, director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei

Prof. dr. Sergiu Mișcoiu, director al Centrului de Cooperări Internaționale, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca

Dr. Mihaela Gligor, director al Centrului Clujean pentru Studii Indiene, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 13-29 octombrie, de miercuri până duminică, între orele 10-18, ultima intrare ora 17.

Radu Ștefan