Mai multe asociații au marcat la sfârșitul acestei săptămâni împlinirea a 75 de ani de la formarea Grupului „Șușman” de la Răchițele, județul Cluj, luptători anticomuniști care și-au dat viața pentru libertate, prin evenimete comemorative.

Vineri, de la ora 10,30, la Monumentul Rezistenței Anticomuniste din Huedin, a fost oficiată o slujbă de pomenire a luptătorilor anticomuniști din Zona „Vlădeasa-Huedin” a Munților Apuseni, iar la ora 11, în Sala Mică de la Casa de Cultură din Huedin, a avut loc dezbaterea intitulată „Șușmanii – Epopeea din Inima Apusenilor”.

”Cu această ocazie, vor fi prezentate public pentru prima dată 4 dintre icoanele pe sticlă pictate în anii clandestinității de către Teodor Șușman – junior”, au spus organizatorii.

Au luat cuvântul Constantin Teodor Șușman – nepotul luptătorului anticomunist, Ion-Andrei Gherasim – președinte executiv, Fundația Corneliu Coposu, Cosmin Budeancă – istoric, Fundația Culturală Memoria
Horea Matiș – profesor, director Liceul Teoretic „Octavian Goga”, Cornel Jurju – istoric, președinte Asociația „Clubul Monarhiștilor Clujeni”.

Drumeție cu poveste

Sâmbătă, începând cu ora 9, va avea loc o deplasare pe jos în cadrul ”Drumeției cu poveste – pe urmele luptătorilor anticomuniști din Apuseni”, punctul de pornire fiind Troița Grupului Șușman de pe Valea Firii, comuna Mărgău.

Inițiatorul proiectului este Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni, organizatori fiind Liceul Teoretic „Octavian Goga”, Huedin, Fundația Corneliu Coposu, Fundația „Doina Cornea”, Asociația de Voluntari din Comuna Ciucea, Transilvania Regală, Fundația Culturală Memoria.

Radu Ștefan