Traseul pentru „Fuga la Cultură”, semimaratonul care va avea loc în data de 8 octombrie pentru a promova un stil de viață sănătos prin sport și cultură, a fost finalizat. Participanții vor alerga și se vor bucura de surprize culturale organizate de fiecare dintre instituțiile partenere.

„Cluj Semimaraton – Fuga la Cultură” este un produs al Festivalului Internațional de Carte Transilvania realizat în colaborare cu „Sport Management Events”, Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Local Cluj-Napoca și are ca scop punerea accentului pe spațiile culturale ale Clujului, probele de alergare trecând prin unele dintre cele mai importante instituții culturale ale municipiului.

Activitățile sportive presupun 5  probe: semimaraton 21 km Opera, clasic 10 km Teatru, cros 5 km Muzeu, cursa populară  2 km Film, curse copii Carte.

Totodată, vor avea loc următoarele evenimente culturale importante:

Muzeul de artă – Expoziție de pictură: „Pulsațiile vieții”, semnată de Teodor Botiș și Manuela Botiș;

Opera Națională Română: Impuls ritmic oferit de membrii Orchestrei Operei Române din Cluj;

Universitatea „Babeș-Bolyai”: Expoziție de carte sportivă și istorică a Clujului, expoziție susținută de Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”;

Muzeul de Istorie a Universității Babeș-Bolyai – Expoziția „Viața studențească la Cluj de-a lungul timpului”;

„Ne-am dorit să iasă cât mai mult în evidență sfera culturală a acestui proiect. Într-adevăr, sunt marcate unele dintre cele mai importante instituții culturale din Cluj-Napoca, însă ne-am dorit să facem un plan în plus. Din acest motiv, fiecare instituție a pregătit un mic eveniment cultural, în funcție de specificul său. Așadar, concurenții nu vor trece doar prin curțile clădirilor, ci se vor bucura și de o bucățică de artă, care să le dea energie să finalizeze cursa. Sperăm ca acest semimaraton să fie doar primul dintr-o lungă serie și, în timp, să atragem tot mai mulți concurenți și să găsim soluții pentru a implica tot mai multe instituții culturale în proiect. Pentru un stil de viață sănătos, faceți sport, citiți, participați la evenimente culturale și iubiți”, a declarat Gabriel Bota, directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania, organizator al evenimentului „Fuga la Cultură”.

Evenimentul are loc în data de 8 octombrie, în intervalul 07:00-10:45, cu start din Piața Unirii, având traseul: Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail (1350-1487) și Ansamblul Statuar Matia Corvin (1900), Palatul Banffy (1774-1785), strada Iuliu Maniu (stil arhitectural eclectic, strada „oglindă”), strada Eroilor cu statuia Lupa Capitolina și Biserica Greco-Catolică „Schimbarea la Față”, Strada Universității cu Hotelul Continental (fostul Hotel New York, clădire de colț eclectică), strada Potaissa, Biserica Reformată (sec 15-16) și statuia „Sfântul Gheorghe ucigând Balaurul” (originalul de la 1373), Strada Episcop Ioan Bob cu Biserica Bob (1801-1803).

De asemenea, traseul va marca următoarele instituții culturale, „Universitatea Babeș-Bolyai”, Opera și Teatrul Național, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie al Universității.

Radu Ștefan