Un nou scandal stă să izbucnească între Înalt Preasfinţitul Teodosie şi Patriarhie. Arhiepiscopul Tomisului a cerut din nou printr-o scrisoare că arhiepiscopia să fie ridicată la rang de mitropolie. Este a două încercare de avansare în ierarhia bisericii a lui Teodosie, prima fiind în 2021, când Patriarhul Daniel i-a respins-o categoric. Şi de această dată oficialii Bisericii Ortodoxe i-au transmis înaltpreasfințitului că răspunsul de acum doi ani a fost unul ferm şi definitiv, titrează TVR.ro.

Înaltpreasfinţitul Teodosie a declarat că noul demers prin care cere ca Arhiepiscopia Tomisului să devină Mitropolie a fost iniţiat de credincioşi şi neagă faptul că lupta sa este pentru a deveni mitropolit, ceea ce i-ar putea deschide calea chiar către funcţia de Patriarh.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: Eu nu am cerut să devin mitropolit, ci să punem în drepturi Mitropolia Tomisului, care a fost peste 10 ani mitropolie. Nu este cererea mea, este dorinţa justificată a tuturor personalităţilor, preoţilor, cântăreţilor şi credincioşilor din Arhiepiscopia Tomisului, văzând atâtea argumente ca să punem în drepturi această Mitropolie.

Scrisoarea ÎPS Teodosie este însă respinsă din start de Patriarhul Daniel. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a transmis că răspunsul din urmă cu 2 ani ani este unul clarisim, ferm și definitiv. (curge carton)

În legătură cu noua-veche solicitare a Arhiepiscopiei Tomisului, aceea de a fi ridicată la rang de Mitropolie, precizăm că aceeași cerere a primit în urmă cu doar doi ani un răspuns clarisim, ferm și definitiv, anunță Biroul de Presă al Patriarhiei Române)

Profesorul în Antropologia Religiilor Marius Vasileanu este de părere că prin noul său demers, ÎPS Teodosie încearcă să scape de o iminentă sancţiune a Bisericii pentru jocurile filoruse pe care le-ar face. De asemena, profesorul nu exclude nici intenţia Arhiepiscopului Tomisului de a deveni Patriarh.

Marius Vasileanu, profesor Antropologia Religiilor: Se ştie foarte clar, arhiepiscopul Tomisului nu este prima oară când face jocuri filoruse şi nu este decât o formă de reiterare a unor acţiuni mai vechi, conform unei vorbe foarte bine cunoscute, „cea mai bună apărare e atacul”, fiindcă el are mari probleme de comportament, iar Patriarhia Română i-a atras atenţia în repetate dăţi. Tocmai pentru că se teme de eventuale sancţiuni care ar urmă să se întâmple în Sfântul Sinod, ce poate să facă decât să atace?!

În 2021, Biserica Ortodoxă i-a transmis un răspuns scris ierarhului de la Constanța prin care este criticat pentru „ambiția personală” de a transforma Arhiepiscopia Tomisului în mitropolie, dar și pentru „indisciplina și răzvrătirea” din timpul pandemiei. O acuzație gravă adusă prin același document binecuvântat de Patriarhul Daniel e că la Școala Doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Ovidius ar există „mari probleme”, cum ar fi teze plagiate sau teze conduse de persoane care nu au legătură cu disciplină.

Redacția NpocaNews își menține poziția. Este necesară îmființarea Mitropoliei Tomisului.

NapocaNews