Liga Studenților a sesizat CNCD: CTP i-a comparat pe pelerinii de la Iași cu teroriștii sinucigași Hamas

Liga Studenților a sesizat CNCD: CTP i-a comparat pe pelerinii de la Iași cu teroriștii sinucigași Hamas, titrează site-ul organizației.

Liga Studenților (LS IAȘI) a sezizat Consilul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu umilirea de către jurnalistul Cristian Tudor Popescu (CTP) a celor peste 350.000 de pelerini care s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva la Iași, pe care i-a comparat cu teroriștii sinucigași Hamas. 

În ziua de 17.10.2023, în cadrul unui podcast realizat de Recorder, în contextul în care discuta cu moderatoarea despre conflictul israeliano-palestinian și despre actele de terorism ale Hamas și atacul asupra Israelului, Cristian Tudor Popescu a făcut o serie de declarații controversate între minutele 55 și 57, în care i-a comparat pe pelerinii creștin ortodocși care s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva cu teroriștii sinucigași care se aruncă în aer și omoară oameni cu credința că vor întâlni în viața de apoi 72 de fecioare. De asemenea, a afirmat că membrii cultului mozaic au o viziune identică despre moarte și viața de apoi cu teroriștii sinucigași, afirmație falsă, de natură să inducă publicul în eroare.

În sensul OG 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, remarcile lui CTP aduc atingere demnității creștinilor ortodocși, batjocorindu-i, umilindu-i și degradându-i pe aceștia la stadiul de teroriști islamici.

CTP: Stați că nu am spus elementul cel mai… care duce la martiri, cu oameni care se aruncă în aer cu ușurință, ca să fie teroriști sinucigași, martiri, pentru că îi așteaptă 72 de fecioare acolo, mai mult sau mai puțin virgine, dar cu ochi frumoși. Cu ochi frumoși, că asta m-a frapat, așa scrie acolo la sfânta scriptură musulmană, că trebuie să fie cu ochi frumoși. Dacă te așteaptă cu 72 de fecioare, vin și carne de orice fel acolo… nu? Parcă îți vine așa să îți pui o centură cu explozibil și să te duci să te arunci în aer. Cam așa arată și la evrei, și la musulmani, mă rog, la mozaici, și la musulmani moartea.

Moderator: Totuși, dincolo de resorturile astea care vin din tradiție, nu atât din credință, cât din tradiție, rămâne principala problemă acolo subdezvoltarea. Asta îi împinge pe oameni să se, să se susțină…

CTP: Da,dar mai trebuie spus ceva. Da, până la subdezvoltare mai trebuie spus ceva. Să nu râdem de faptul că oamenii ăștia cred în chestia asta cu vinul, cu carnea și cu 72 de fecioare. Să nu râdem! Că râdem de noi! Ce deosebire este între ei și cei care se duc acum, când vorbim noi la Sfânta Parascheva? Nu știu… s-a terminat pelerinajul?

Moderator: S-a terminat.

CTP: S-a terminat, așa…

Moderator: Cu sarmalele s-a terminat!

CTP: Ce deosebire este? Niște oameni care se duc acolo să pupe plexi… era să zic chiar pepsiglas-ul… așa… că la un moment dat nu au avut acces la moaște să le atingă.

Moderator: Din rațiuni sanitare.

CTP: Deci oameni care cred că o să se vindece, că o să se îmbogățească, că nu știu eu ce o să mai primească ducându-se la moaștele acelea nu sunt cu nimic deosebiți de cei care cred că îi așteaptă o masă împărătească și 72 de fecioare în rai.