Un top întocmit la începutul anilor 2000 arată că Iașul a fost inclus în clasamentul celor cinci orașe internaționale de pelerinaj, printre alte destinații importante pentru creștini. Între timp, capitala Moldovei a confirmat poziția ca atracție principală a credincioșilor ortodocși în România.

Acest lucru va fi dovedit în doar câteva zile, când va începe, oficial, Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, celebrate la 14 octombrie. Astfel, la Catedrala Mitropolitană din Iași, pregătirile au intrat pe ultima sută de metri.

Iașiul, într-o companie selectă

În acest clasament, alături de capitala Moldovei se află alte orașe ale lumii, care atrag, anual, sute de mii de credincioși.

Credem că am reușit să dăm o identitate Iașiului și Moldovei prin acest pelerinaj. Iașiul este cunoscut ca un centru de pelerinaj din estul Europei, dar nu aș spune doar atât. Nu mult după anul 2000, Consiliul Mondial al Bisericilor a stabilit cinci orașe internaționale de pelerinaj, iar Iașul se află în acest clasament frumos, printre alte orașe extrem de cunoscute și vizitate, cu o bogată viață spirituală. Vorbim de Thesalonik, din Grecia, unde se află moaștele Sfântului Dimitrie. Vorbim, totodată, de Praga sau Edinburgh, orașe extrem de cunoscute și vizitate. Astfel, trebuie să facem lucrurile așa cum se cuvine„, a precizat diaconul Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.

După o perioadă în care pandemia cauzată de Covid-19 și-a spus cuvântul, foarte multe restricții fiind aplicate în acea vreme, pelerinajul din 2022 a fost unul cu adevărat impresionant. La manifestările religioase organizate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei au participat peste 300.000 de credincioși, doar în prima zi trecând, să se roage la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, nu mai puțin de 40.000 de persoane.

NapocaNews