Un actor din Satu Mare a intrat în pielea lui Avram Iancu, în prima docudramă dedicată eroului din Transilvania care a avut un rol-cheie în Revoluția de la 1848, informează Adevărul. Producția se lansează în cinematografe în 2024, declarat oficial „Anul Avram Iancu“.

O echipă de producție independentă, condusă de actorii Alin Panc și Alexandru Pop – PaPa Pictures, a realizat prima docudramă pentru cinematografie dedicată acestei figuri istorice importante. Filmul se numește, sugestiv, „Avram Iancu – Împotriva imperiului“, este regizat de Theo Thorn și îl are în rolul principal pe actorul sătmărean Horia Fedorca, angajat al Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu – ambii aflați la debut. Va fi lansat în cinema la 24 ianuarie 2024.

În momentul în care a primit propunerea de a participa la castingul pentru acest film, Horia Fedorca era ca și ales, fiindcă asemănarea sa cu eroul este izbitoare! Avea 26 de ani, cu doar doi ani mai mult decât Avram Iancu (la Revoluția din 1848), pe care trebuia să-l întruchipeze. A fost nevoie, însă, și de probe. „Prima dată când l-am văzut, nu mi-a venit să cred ce potrivire fantastică este din punct de vedere vizual. Și m-am bucurat apoi să descopăr că Horia este și un actor foarte bun. Nu exagerez cu nimic când spun că atunci când i-am văzut probele mi-a înghețat sângele în vene: am avut sentimentul că îl văd pe Avram Iancu“, a declarat Alin Panc.

Filmările pentru „Avram Iancu – Împotriva imperiului“ au avut loc în perioada 9-15 octombrie și s-au desfășurat în nordul județului Hunedoara, pe lângă localitatea Brad. „Eu, fiind ardelean, știam despre Avram Iancu. Nu foarte multe, nici măcar jumătate din câte știu acum, dar știam. Știam că a fost revoluționarul de la 1848, unul dintre oamenii de căpătâi ai acelor timpuri. Știam că a fost și avocat, o personalitate foarte importantă a Transilvaniei“, a declarat, pentru „Adevărul“, Horia.

Horia Fedorca s-a născut în Satu Mare, la 21 august 1996, a urmat cursurile Facultății de Actorie din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ din București (licență și masterat) și este, din 2020, angajat al Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu. Joacă doar roluri importante deja, în majoritatea spectacolelor din repertoriul instituției – „Faust“ (regia: Silviu Purcărete), „Livada de vișini“ (regia: Dumitru Acriș), „Romeo și Julieta“ (regia: Andriy Zholdak), „Trei surori“ și „Cui i-e frică de Virginia Woolf?“ (regia: Andrei și Andreea Grosu).