Mitropolia Basarabiei respinge inițiativa protopopului Pavel Borșevschi și a grupului de preoți din sectorul Botanica din municipiul Chișinău, care își doresc să facă parte din Biserica Ortodoxă Română, dar avându-l în continuare ca ierarh pe Mitropolitul Vladimir.

„Dezaprobăm această adresare. Inițiativa lor nu este de a trece la Mitropolia Basarabiei, ci de a face parte din Biserica Ortodoxă Română, direct la Patriarhia Română. Neglijând Mitropolia Basarabiei, nu poți ajunge la Patriarhia Română, pentru că Patriarhul Daniel a spus clar și răspicat că noi avem o structură canonică în R. Moldova, Mitropolia Basarabiei, și nu mai poate fi dezvoltată o altă structură, pentru că ar exista din nou treceri dintr-o parte sau din alta”, a spus Europei Libere preotul Ion Marian, responsabil de problema aderării parohiilor la Mitropolia Basarabiei, protopop al raionului Orhei, relateaza Radio Europa Libera Moldova citat de Rador Radio România.

Potrivit lui, preoții de la Mitropolia Moldovei nu pot adera nici la Patriarhia Română, nici la Mitropolia Basarabiei avându-l ca ierarh pe Mitropolitul Vladimir.

„Nu cred că ideea lor se va materializa. Patriarhia Română nu va forma niciodată încă o instituție canonică aici, în R. Moldova. Analizăm acum mai multe ipoteze ale celor întâmplate ieri. Credem că părintele Pavel Borșevschi, având autoritatea de protopop, a fost împins de oamenii care-l înconjoară să facă un pas spre Patriarhia Română, să se rupă de Biserica Rusă”, a mai spus responsabilul de la Mitropolia Basarabiei.

O încercare similară a făcut și o mănăstire din R. Moldova. Acum trei săptămâni, soborul Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Iacov Persul” din satul Sireți, raionul Strășeni, a propus ca Mitropolia Moldovei să adere la Biserica Ortodoxă Română, în frunte cu același ierarh, dar nu a primit niciun răspuns de la Mitropolitul Vladimir.

„Discuții au fost, dar până la urmă nu am reușit, am rămas în componența Mitropoliei Moldovei. Preoții de la Botanica, cei care au semnat adresarea depusă ieri, sunt mult mai influenți ca noi și poate vor izbuti. S-a vehiculat foarte mult, chiar cei din Sinod spuneau că i-am trădat. Dar ce e trădare? Trebuie să fie respectată libertatea fiecăruia. Dacă unul vrea să plece, de ce trebuie să arunci cu noroi în el?”, a spus Europei Libere preotul Natanael Prisăcaru, arhimandritul mănăstirii din Sireți.

Deocamdată, nicio mănăstire nu a trecut de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei.

„În mănăstiri sunt mulți și călugări și monahii, care pot avea opinii diferite, dar deciziile sunt luate de întregul sobor, respectiv, în mănăstiri, de obicei, nu au loc astfel de tulburări”, susține preotul Ion Marian de la Mitropolia Basarabiei.

Joi, la Mitropolia Moldovei, urmează să aibă loc o ședință a episcopilor vicari, protopopilor, stareților și starețelor din cadrul Eparhiei Chișinăului a Bisericii Ortodoxe din Moldova.

„Ordinea de zi, deocamdată, nu este cunoscută, se lucrează la aceasta, dar se vor aborda diverse probleme cu care se confruntă la etapa actuală parohiile și mănăstirile noastre”, a declarat Europei Libere vicarul Mitropoliei Moldovei, Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu.

Pe 13 noiembrie, preotul Pavel Borșevschi, parohul Bisericii „Sf. Dumitru”, a depus la cancelaria Mitropoliei Moldovei o adresare din partea clerului și credincioșilor din sectorul II al Protopopiatului Chișinău, pe care-l conduce, în care aceștia se arată „tot mai nedumeriți și mai nemulțumiți” față de ascultarea pe care trebuie să o facă față de Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii Kirill.

Semnatarii, care reprezintă circa 30 de biserici, cred că e timpul ca Mitropolia Moldovei să revină „la Biserica neamului nostru, în cadrul Patriarhiei Române, rămânând în continuare sub omoforul și îndrumarea părintească” a Mitropolitului Vladimir.

De la începutul războiului dus de Rusia în Ucraina zeci de preoți din R. Moldova au părăsit Mitropolia Moldovei (parte a Bisericii Ortodoxe Ruse) și au aderat la Mitropolia Basarabiei (subordonată canonic Patriarhiei Române), nemulțumiți de atitudinea pro-război a Patriarhului rus Kirill. Alți zeci de preoți sunt pe cale să facă același pas, reînregistrând parohiile la Agenția Servicii Publice.

Într-o scrisoare trimisă în septembrie Patriarhului Kirill, Mitropolitul Vladimir se plângea că Mitropolia Moldovei pierde, din același motiv, preoți și enoriași. Mitropolitul mai spunea că preoții sunt atrași în Mitropolia Basarabiei cu salarii mari și că, în ultima perioadă, autoritățile moldovene și române susțin deschis Mitropolia Basarabiei.

Episcopul Ioan Moșneguțu susține că Mitropolitul Vladimir a primit un răspuns de la Moscova și a promis că Mitropolia Moldovei va reveni cu niște comentarii pe marginea acestui răspuns din partea Patriarhului Kirill.

NapocaNews