O teză de doctorat coordonată de profesorul Cristian Preda, decanul Facultării de Științe Politice a Universității București, a primit verdict de plagiat în unanimitate de la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Potrivit legii, după susținerea unei teze de doctorat, lucrarea este trimisă spre avizare la CNATDCU, iar ulterior se emite ordinul de ministru privind acordarea titlului de doctor. Conducătorul de doctorat răspunde împreună cu autorul tezei de respectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv de asigurarea originalității conținutului.

Potrivit unor surse din mediul universitar, Comisia nr. 26 a CNATDCU a respins în unanimitate, pentru plagiat, o teză de doctorat coordonată de Cristian Preda, care anterior fusese validată de comisia universitară.  Doctorandul trebuie să refacă teza și să corecteze neregulile semnalate de CNATDCU.

Potrivit surselor universitare, în ciuda răspunderii în solidar prevăzute de lege, cei implicați invocă infrastructura deficitară a Universității din București. Astfel, programul informatic de verificare anti-plagiat, pus la dispoziție de universitate, nu ar fi arătat un procent de similitudine care să conducă la un verdict de plagiat.

NapocaNews