Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a inaugurat joi un muzeu de artă bisericească amenajat la Palatul Patriarhiei. Exponatele fac parte din colecția familiei Peter și Monica Maria Peterson, scrie Basilica.ro.

La eveniment au participat episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieșteanul și Paisie Sinaitul, numeroși consilieri din Administrația Patriarhală și oameni de cultură, precum și membri ai Grupul psaltic „Tronos” conduși de Arhid. Mihail Bucă. Cei din urmă au oferit răspunsurile liturgice la slujba de binecuvântare oficiată de Părintele Patriarh Daniel.

Patriarhul României a sfințit lucrările de amenajare a spațiului muzeal, precum și exponatele din colecția particulară a familiei Peter și Monica Maria Peterson, care le-au oferit spre expunere în noul muzeu.

Patriarhul Daniel a sfințit joi, 16 noiembrie 2023, muzeul de artă bisericească de la Palatul Patriarhiei. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Expoziția muzeală pe care o inaugurăm astăzi în Palatul Patriarhiei ne prezintă lucrări realizate în perioada secolelor XV – XIX, din diferite genuri artistice: frescă, icoane pe lemn și pe sticlă, lemn sculptat și policromat, broderii, obiecte de orfevrărie, manuscrise, incunabule și carte veche”, a explicat Părintele Patriarh Daniel în mesajul inaugural pe care l-a rostit după slujba de sfințire.

„Constituirea acestei colecții cu lucrări de artă religioasă, care reflectă foarte sugestiv arta veche românească dezvoltată în toate zonele țării în perioada medievală, o datorăm domnului Peter Peterson și familiei sale, care a dorit să o pună la dispoziția clericilor, a pelerinilor și a cercetătorilor într-o locație a Bisericii, (Palatul Patriarhiei Române)”, a precizat Preafericirea Sa.

„Colecția de față este mărturia unei profunde înțelegeri a artei religioase românești a unui om care, deși este german la origine, a înțeles foarte profund spiritualitatea ortodoxă românească, alegând să primească taina Sfântului Botez și să își asume responsabil o viață duhovnicească ortodoxă”, a mai spus Patriarhul României.

Muzeul inaugurat joi, 16 noiembrie 2023, la Palatul Patriarhiei cuprinde sute de exponate din colecția privată a familiei Peter și Monica Maria Peterson. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Părintele Patriarh Daniel a amintit că „icoana îndeamnă la o stare de trezvie duhovnicească” și a subliniat că icoanele expuse în muzee „nu trebuie tratate doar ca obiecte de artă, ci trebuie cinstite în continuare cu toată evlavia, pentru că ele a fost sfințite inițial ca obiecte liturgice și venerate în biserică sau locuință”.

Recunoștință pentru un vis împlinit

În continuare, colecționarul Peter Peterson a susținut o alocuțiune în care și-a explicat demersul, spunând că expunerea colecției reprezintă un vechi vis al său.

Peter Peterson este născut în Germania și locuiește în România de trei decenii, timp în care și-a întemeiat o familie la București și și-a descoperit vocația de colecționar de artă bisericească. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Deși cea mai mare parte a vieții mele am trăit-o în afara granițelor României, călătorind în multe locuri, cunoscând multe culturi și tradiții, nicăieri nu m-am simțit atât de bine ca în România”, a transmis el.

„Aici mi-am întemeiat o frumoasă familie, aici L-am cunoscut cu adevărat pe Bunul Dumnezeu prin lucrarea Sa minunată în viața mea, aici am cunoscut binefacerile sfinților și tot aici am luat contact cu arta și spiritualitatea românească, pe care m-am simțit îndatorat să o protejez și să prezint lumii frumusețea ei.”

„Arta veche românească, care este în mare parte artă ecleziastică, ne vorbește, prin chipurile sfinților frumos pictate în icoane, despre valorile perene ale poporului român, credința în Dumnezeu fiind în centrul preocupărilor acestui popor ortodox”, a mai spus Peter Peterson.

Colecția familiei Peterson, inaugurată la Palatul Patriarhiei joi, 16 noiembrie 2023, include icoane și obiecte liturgice, printre care cărți de cult care sunt și monumente ale literaturii române. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Colecționarul a mulțumit lui Dumnezeu, Părintelui Patriarh Daniel, colaboratorilor și familiei, precum și duhovnicilor săi și tuturor părinților care îl ajută să depășească provocările bolii.

„Mă simt onorat de prezența dumneavoastră la inaugurarea acestui muzeu și de aceea doresc să vă mulțumesc tuturor pentru participarea la acest eveniment, rugându-vă să mă pomeniți în rugăciunile dumneavoastră, pentru ca Bunul Dumnezeu să-mi dăruiască sănătate”, a adăugat Peter Peterson.

Distincții pentru cei implicați în proiect

Inaugurarea muzeului s-a încheiat cu o ceremonie de acordare de distincții pentru cei implicați în amenajarea lui și pentru familia Peterson, care a oferit sutele de piese expuse în cadrul acestuia.

Părintele consilier patriarhal Valentin Fătu a prezentat distincțiile:

  • Crucea Patriarhală pentru mireni: Peter și Monica Maria Peterson
  • Ordinul „Sf. Ier. Neofit Cretanul” pentru clerici: Pr. Ionuț Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal și Pr. Liviu Nechita, consilier patriarhal
  • Ordinul „Sf. Ier. Antim Ivireanul” pentru mireni: Răzvan Mihai Clipici, director al componentei Cultură din cadrul Sectorului Cultură, Pictură și Restaurare
  • Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu”: Ana Dobjanschi, curatorul expoziției, și Cornelia Adina Gheoghieș, asistent coordonator proiect, Arh. Sorina Nicoleta Varenic
  • Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”: Daniel Ciocăzanu, arhitect coordonator
  • Diploma omagială a Anului 2023 cu medalie: Marian Silviu Rădulescu, inginer construcții; Dumitru Popa, inginer instalații electrice; Ing. Constantin Crețu; Nicolae Catrina, restaurator icoane; Alexandrina Olariu, restaurator carte.

Sute de piese salvate 

Peter Peterson și Răzvan Mihai Clipici în ajunul inaugurării expoziției, alături de cea mai veche piesă din colecție, un fragment de frescă din secolul al XIV-lea. Foto: Basilica.ro

„Expoziția e foarte complexă și acoperă cumva toate piesele liturgice folosite în cult. Cele mai valoroase lucrări sunt prezentate în prima sală. Acolo avem o frescă cu Sf. Ap. Petru din secolul al XIV-lea și o altă frescă de secol XVI”, a declarat, pentru Basilica.ro, Răzvan Mihai Clipici, director al componentei Cultură din cadrul Sectorului Cultură, Pictură și Restaurare al Administrației Patriarhale și organizatorul expoziției.

„Cred că domnul Peterson a salvat toate aceste piese, achiziționându-le pentru colecția sa și, acum, într-un mod foarte generos, le oferă publicului larg prin intermediul Patriarhiei Române”, a mai declarat Răzvan Mihai Clipici.

Colecția cuprinde numeroase icoane împărătești din epoca brâncovenească și post-brâncovenească, precum și obiecte liturgice, printre care monumente ale literaturii române vechi precum Cazania Sfântului Ierarh Varlaam al Moldovei (Iași, 1643), Noul Testament de la Bălgrad (1648), sau Biblia lui Șerban Cantacuzino (București, 1688).