Actorul britanic, cunoscut pentru filme precum The Full Monty (Goi Puşcă), Shakespeare In Love şi The Best Exotic Marigold Hotel, a murit, sâmbătă. Agentul său a declarat că a murit subit acasă.

Actorul a primit în total şase nominalizări la Bafta, precum şi două nominalizări la Oscar, pentru Michael Clayton şi In The Bedroom. Tom Wilkinson a murit la locuinţa sa, iar alături i-au fost soţia şi familia sa.

Cu peste 130 de roluri de film şi televiziune, actorul a jucat în drame de epocă precum Sense and Sensibility din 1995. Belle din 2013. Dar şi în roluri de geniu criminal în filme precum Rush Hour. L-a avut ca partener pe Jackie Chan în 1998 sau RocknRolla al lui Guy Ritchie, în 2008.

De asemenea, a obţinut un premiu Emmy pentru interpretarea personajului politic american Benjamin Franklin în miniseria John Adams din 2008 şi o nominalizare la Emmy în rolul lui Joe, tatăl lui John F. Kennedy, în The Kennedys. A jucat rolul preşedintelui Lyndon B Johnson în filmul Selma din 2014 şi a apărut în The Grand Budapest Hotel şi Fata cu Cercel de Perlă.

Moartea sa a fost anunţată de agentul său

„Cu mare tristeţe, familia lui Tom Wilkinson anunţă că acesta a murit subit acasă, pe 30 decembrie. Soţia şi familia sa au fost alături de el. Familia cere intimitate în acest moment” ”, se arată în declaraţia agentului.

În 1986, a obţinut primul său rol major pe ecran în miniseria First Among Equals, bazată pe romanul best-seller al lui Jeffrey Archer. Alături de el a jucat Diana Hardcastle.

Actorul Tom Wilkinson (dreapta) l-a jucat pe Gerald în The Full Monty. Sursa foto: BBC.

Cuplul s-a căsătorit în 1988 şi a continuat să joace rolurile soţului şi soţiei în filmul The Kennedys, în 2011, şi în filmul de acţiune Good People, în 2014. Cuplul a avut două fiice, Alice şi Molly.

În cadrul distincţiilor de Anul Nou 2005, Wilkinson a fost numit Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE) pentru serviciile aduse teatrului.

Născut în Leeds, actorul s-a mutat în Canada și apoi în Cornwall în copilărie. Şi-a găsit vocația la vârsta de 18 ani, când i s-a cerut să regizeze o piesă de teatru.

„Pentru prima dată în viața mea, am început să fac ceva ce știam cum să fac. Mi-am dat seama că nu erau neapărat doar acești tipi din clasa de mijloc din sud care ajungeau să fie actori; ar putea fi, eventual, oameni ca mine. Și odată ce am știut, nu m-am răzgândit niciodată”.

NapocaNews