Andrei Caramitru face o analiză bazată pe datele oficiale ale Eurostat, agenția de statistică a UE, din care ar rezulta că în România nivelul de trai este mult mai ridicat decât în alte țări europene.

Potrivit datelor citate, românii o duc mai bine decât cetățenii din 9 alte țări UE, fiind la același nivel cu spaniolii.

„Aveți încredere in cifrele de la Bruxelles? UE Adică? Eurostat? Ca dacă da – și ar trebui sa aveți încredere – veti fi șocați.

PIB-ul e ceva care măsoară economia dar nu bunăstarea oamenilor. Așa ca astia se uita la consumul per capita ajustat la puterea de cumpărare – adica cât pot cheltui oamenii medii in mod real.

Ei si Romania sta așa, la sfârșit de 2022. Suntem 86% din media UE. Adica:

– PESTE următoarele tari din Europa : Malta, Cehia, Estonia, Grecia, Slovacia, Letonia, Croatia, Ungaria, Bulgaria

– La acelasi nivel, identic, cu Spania (!!!)

– extrem de aproape, la 1%, de Portugalia, Polonia si Slovenia (posibil sa le depășim pe toate in 2023).

Știu ca o sa urlati. Dar dar dar – autostrăzi, spitale, corupție, scoli, Educatie PISA !!!! NU au legătura – vorbim de consum, putere de cumpărare reala, atât.

O sa ziceți – daaaaar e saracie, sunt câțiva milionari care trag media in sus !!!!!! NU. Coeficientul de inegalitate (Gini) e la nivelul mediei europene si scade nu creste.

O sa zbierati – da poate consumam – dar e pe datorieeee!!!! DELOC. Nivelul de credite e mult mult mai scăzut decât media Europeană, nu creste – cresc depozitele, economisirea populatiei care e enorma, nu creditarea. E pe dos.

O sa mai ziceți – minciuni !!!!! Prețurile sunt imense. Tocmai ca nu sunt – sunt mult sub cele Europene. Vorbiți aiurea (coșul de consum nu e doar saint pelerino si camambert deștepților).

Așa ca respirați frumos. Treceti peste șoc, internalizati informația, si ajustați-vă perspectiva asupra realității. Ca altfel ramaneti defazați si nu înțelegeți nimic din ce se întâmpla in jurul vostru. Not helpful”, scrie Andrei Caramitru pe Facebook.

NapocaNews