Aflai și ascultai, în același timp, de originea românească a liniei melodice a cântecului „Noi suntem români”, cea pe care o contestase maestrul Leșe. Și chiar nu sunt ironic: mi se pare un mare rapsod, dar problema e când lasă cântatul…
Revenind.
Mai interesante decât originea melodiei mi se par versurile astea: „Haideți Români a alege / Deputat de-a noastră lege”.
Românii ardeleni, la final de secol XIX și început de secol XX înțeleseseră că numai dacă sunt reprezentați de oameni „de legea lor”, au o șansă la libertate.
Cred că e momentul să le urmăm și noi exemplul: să votăm români de legea noastră!
Dintotdeauna, legea românească a avut sensul de creștin – ortodoxie. N-ar fi rău să ne întoarcem la îndemnul strămoșilor noștri.
Să votăm români pe care i-am văzut la biserică, pe care-i știm creștini practicanți, nu creștini „de campanie”, precum generalul și cealâcul.
Să-i votăm pe românii care-au fost lângă noi și ne-au ținut partea când eram închiși în case și când bisericile ne-au fost ferecate.
Să-i votăm pe românii care au luptat ca legea noastră să rămână așa cum am primit-o de la strămoși, nu pe cei care invocă legea, dar au vrut să-i schimbe calendarul după moda apuseană.
Să-i votăm pe românii care nu se rușinează cu legea și originea noastră, nu pe cei care își amintesc de ea doar odată pe an, ca apoi să o denigreze pentru banii „fundațiilor” de altă lege.
Așa că, haideți români de-a alege, deputat de-a noastră lege!
Mihai Șomănescu