În 14 ianuarie va avea loc la Teatrul Național Cluj premiera spectacolului gândit și regizat de către mine „INGER ȘI DEMON”.
În distribuție, talentata și frumoasa mea colegă, Angelica Nicoară și cu mine.
Mai jos textul scris de către mine care va apărea în caietul program și afișul spectacolului. Bustul din imagine este făcut după chipul protagonistei, Angelica Nicoară.
Vă aștept la spectacol.
Înger și demon
„Viața e vis”, a fost una dintre principalele teme ale romanticilor, deci și a lui Mihai Eminescu. În vis totul devine posibil. Iar după ce totul devine posibil, visele, prin care cei inspirați, asemenea lui Eminescu, pot pătrunde prin spiritul lor necunoscutul lăsat de Creator muritorilor de rând. Prin vis, necunoscutul devine accesibil visătorilor și ulterior, se transformă în posibil. Marii visători ai umanității au fost cei care au schimbat lumea, fiindcă au descoperit visând căi care păreau imposibile. Nu întâmplător, într-o formă poetică extrem de vie și de sugestivă, Eminescu ne vorbește în poezia „La steaua”, publicată în 1886, despre teoria relativității, teorie pe care Einstein avea să o descopere matematic în 1916, deci la 30 de ani distanță. Marii visători descoperă legile imuabile ale Creatorului, chiar dacă mijloacele lor de cunoaștere sunt diferite, arătându-ne prin descoperirile lor că „Unul e în toți, tot astfel precum una e în toate”. Ei rămân in istorie și în memoria noastră ca fiind cei care au îndrăznit să viseze descoperind Adevărul, atunci când acesta era negat, fiindcă nimeni nu putea să îl vadă sau nu se dorea să fie văzut.
Spectacolul „Înger și demon” gândit de către mine pe textele lui Mihai Eminescu și ale Veronicăi Micle, este un omagiu adus celui care a îndrăznit să viseze, atunci când nu era voie să visezi. Visele lui au devenit sufletul nostru și ne-au învățat și pe noi să visăm în continuare. Visând, vom întâlni și noi Adevărul, acum, când, din nou, este rău să visezi.
Emanuel Petran
(Sursa: Facebook)