Stilul de viață modern poate fi aglomerat, iar pregătirea meselor poate părea uneori o sarcină complicată și consumatoare de timp. Însă, prin optimizarea spațiului de lucru în bucătărie și prin adoptarea unor metode de gătit eficiente, este posibil să pregătești mâncăruri delicioase și sănătoase într-un timp record.

Descoperă în acest articol cinci sfaturi care vor face din gătit o experiență mai rapidă și mai plăcută.

Organizează spațiul de lucru

Atunci când amenajezi bucătăria, este foarte importantă crearea unei zone pentru gătit numită de designeri „triunghiul de lucru”. Acesta vizează creșterea eficienței prin organizarea strategică a celor trei zone principale, blatul de lucru, chiuveta și aragazul. Dacă este posibil, plasează blatul de lucru, chiuveta și aragazul astfel încât să formeze un triunghi. Asigură-te că aceste zone cheie sunt la o distanță convenabilă una față de cealaltă, fără obstacole majore. Zona de pregătire de pe blatul de lucru trebuie să fie suficient de spațioasă pentru a manipula ingredientele în mod confortabil. Totodată, ustensilele, tocătoarele și bolurile folosite la pregătirea mesei trebuie plasate strategic, pentru un acces facil. De asemenea, și condimentele și ingredientele frecvent utilizate la gătit trebuie să fie poziționate în apropierea triunghiului de lucru.

 

Asigură-te că ai suficientă lumină pentru pregătirea alimentelor, tăierea precisă și supravegherea mâncărurilor pe aragaz. Personalizează spațiul în funcție de stilul tău de gătit. Dacă faci frecvent plăcinte și produse de patiserie, ai nevoie de un spațiu dedicat pentru pregătirea aluaturilor. Și, pentru că bucătăria nu trebuie să fie numai un spațiu organizat, optează pentru un model masina de spalat vase care să te ajute la curățenia de după gătit.

Planifică mesele în avans

Planificarea meselor poate contribui semnificativ la accelerarea procesului de pregătire. Stabilește un meniu săptămânal, fă o listă de cumpărături exactă și pregătește ingredientele în avans. De exemplu, poți tăia și porționa legume, carne, pește, poți prepara aluaturi, poți fierbe ouă, leguminoase sau orez, pe care le poți stoca în frigider până la folosirea lor. Dacă timpul este cu adevărat limitat, cumpără produse deja pregătite, precum legumele congelate și cele gata tăiate și sosurile sănătoase, care pot fi aliați prețioși în pregătirea meselor rapide. Planificarea meselor în avans te scutește de drumurile frecvente la magazin și îți va permite să economisești timp, dar și bani, în fiecare zi.

Investește în echipamente performante

Echipamentele de bucătărie performante pot influența mult calitatea preparatelor, precum și timpul dedicat gătitului. Un robot de bucătărie, un blender, o oală sub presiune te pot ajuta să pregătești ingrediente și să gătești mult mai rapid. Investiția în echipamente de calitate poate fi o decizie inteligentă pentru cei care doresc să-și optimizeze procesul de gătit, însă alege-le doar pe acelea care îți vor fi cu adevărat utile.

Gătește în cantități mari și congelează

Multe preparate, de la lasagna la supe, de la plăcinte la sarmale, pot fi preparate într-o cantitate mai mare. Acestea pot fi porționate și stocate la congelator pentru mesele ulterioare. Această strategie îți poate permite să-ți maximizezi timpul în bucătărie gătind o singură dată pentru mai multe mese, de care te poți bucura în zilele mai aglomerate.

Explorează metode de gătit și rețete rapide

Unele metode de gătit sunt mult mai rapide decât altele. Coacerea, gătitul la abur și soteurile sunt opțiuni care te pot ajuta să reduci semnificativ timpul de preparare a meselor, păstrând în același timp savoarea alimentelor. O alternativă poate fi prepararea meselor la multicooker, care mai are și avantajul de a păstra mâncărurile calde timp de mai multe ore.

Alege rețete simple, care necesită mai puține etape de pregătire. Salatele pentru felul principal, care conțin legume, proteine și carbohidrați, wrap-urile, preparatele sotate și mâncărurile gătite într-o singură cratiță sau tavă sunt opțiuni excelente pentru mese rapide. Cheia este să dai dovadă de flexibilitate și de creativitate.

 

Prin optimizarea spațiului din bucătărie și o bună organizare, poți transforma pregătirea meselor într-o experiență plăcută, fără a-ți sacrifica timpul prețios.

NapocaNews, Sursa foto: Freepik