Amendă uriașă pentru batjocorirea drapelului României. Legea a fost dată

Drapelul și imnul României nu mai pot fi insultate.

Un proiect de lege, susținut de majoritatea Parlamentului, a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis pune întotdeauna mâna la piept, în stil american, pe durata intonării imnului național al României. Astăzi,  8 ianuarie 2024, a promulgat noua lege prin care persoanele care nu respectă drapelul și imnul național al României sunt pasibile de sancțiuni.

Persoanele respective care batjocoresc intonarea imnului din motive xenofobe sau pângăresc drapelul țării încalcă art.1 alin.3  și pot să primească amenzi usturătoare de până la 20.000 de lei, potrivit art.20.

„Art. 20. – Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi să nu comită niciun act prin care s-ar aduce ofensă acestora. Încălcarea interdicţiei prevăzute la art.1 alin. 3 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei de către agenţii constatatori din cadrul Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei 

Încă din iunie 2023, potrivit HotNews, a fost propusă legea 75/1994, completată cu prevederea potrivit căreia „Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare”. Este propunere legislativă, iniţiată de senatorul PNL Nicolae Ciucă, atunci premier, şi deputatul PNL Gabriel Andronache, care instituie sancţiuni pentru această faptă.  Asta înseamnă că nicio persoană nu are dreptul să arboreze sau să se afișeze cu drapelul României care să aibă adăugate inscripții și simboluri legionare sau comuniste, inclusiv însemnele de partid sau de biserici.

NapocaNews