Asociația Românilor Refugiați și Expulzați în 1940, filiala Carei, protestează, joi, în fața Guvernului României.

Joi, 18 ianuarie 2024, începând cu ora 13:00, Asociația Românilor Refugiați și Expulzați în 1940, filiala Carei, protestează în fața Guvernului României împotriva discriminării românilor prin Legea 154.

Conform reprezentantei asociației, Ciudă Daniela, de Legea 154 beneficiază doar minoritarii de pe teritoriul României, iar cetățenii români, cuprinși la literele c și g sunt excluși de la drepturile conferite de lege.

Primăria Capitalei a autorizat protestul Asociației Românilor Refugiați și Expulzați, filiala Carei.

Gheorghe Cadar, un supraviețuitor al ororilor armatei horthyste din 1940, a povestit pe 22 august 2019 prin ce au trecut locuitorii din nordul Ardealului în momentul ocupației,titrează DCNEWS.

„Am fost nevoiți să ne ascundem în grămezile de porumb ca să nu înghețăm. Ne-au devastat casele. Ne-au luat caii, ne-au bătut și ne-au izgonit“, a spus acesta.

După expulzare a ajuns la Baia Sprie și apoi la Șișești. A lucrat la o prăvălie unde l-a întâlnit pe fratele amiralului fără flotă, Horty Miklos, cel care a ordonat alungarea românilor din casele lor și masacrele din satele românești. Fratele lui Horty Miklos a afirmat că numele lor de familie este Haracek și că familia lui nu a fost de acord cu expulzarea românilor din casele lor.

Legea 154 din 4 iunie 2021 acordă drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice.

NapocaNews