În prima zi a Anului Nou, luni, 1 ianuarie 2024, când Biserica Ortodoxă sărbătorește Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca, titrează Radio Renașterea.

Din sobor au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial, slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a făcut referire la cele trei mari sărbători de astăzi: Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare și Anul Nou. Ierarhul a mai explicat că la Taina Botezului, copiii creștini primesc un nume, la fel cum o dată cu tăierea împrejur cea după trup a Domnului, Mântuitorul Hristos a primit numele Iisus, „un nume cu o putere mare”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile revărate în anul care a trecut, rugându-L să binecuvinteze Anul Nou 2024. Totodată, la finalul slujbei a fost săvârșit un Polihroniu.

Slujbă de mulțumire în noaptea dintre ani

De asemenea, în noaptea dintre ani, la Catedrala Mitropolitană, IPS Părinte Andrei a oficiat slujba de binecuvântare a Noului An, iar la final a rostit un cuvânt de învățătură în care i-a îndemnat pe credincioși să mediteze la trecerea timpului și să își trăiască viața frumos și să facă fapte bune, pentru că viața trece foarte repede.

Cine se simte credincios ortodox petrece trecerea dintre ani în rugăciune și isihia.

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Dumitru Cucură

NapocaNews