O fotografă în vârstă de 33 de ani este judecată de marţi în regiunea rusă Saratov pentru că a postat online fotografii cu steagul curcubeu, primul caz de acest gen de la interzicerea mişcării LGBT+ în Rusia pentru „extremism”.  

Tânăra, Irina Mossina, care riscă o amendă sau 15 zile de detenţie, este urmărită penal pentru difuzarea „simbolurilor unei organizaţii extremiste”, conform organizaţiei pentru drepturile omului Pervîi Otdel (Prima Secţie – n.r.), care lucrează cu avocaţii apărării.

ONG-ul susţine că este primul caz de acest gen în Rusia de când Curtea Supremă a interzis mişcarea „internaţională” LGBT+ pentru „extremism” la sfârşitul anului 2023, deschizând calea unor proceduri judiciare împotriva militanţilor care apără drepturile minorităţilor sexuale.

ONG-ul notează că acest caz a fost lansat de un poliţist din cadrul serviciului de luptă contra extremismului, care a văzut poze ale fotografei arătând steagul curcubeu pe contul ei de Instagram, o reţea de socializare interzisă în Rusia, dar care rămâne foarte accesată prin VPN.

Potrivit organizaţiei, aceste proceduri sunt inutile, deoarece agentul a declanşat ancheta înainte chiar de intrarea în vigoare a hotărârii Curţii Supreme pe baza căreia el îşi întemeiază acuzaţiile.

Irina Mossina „este o fotografă şi reţelele sociale sunt o expoziţie digitală a muncii sale, iar reprezentarea drapelului curcubeu este o alegere artistică”, adaugă Pervîi Otdel.

Organizaţia notează că poliţistul urmează a fi audiat de instanţă la următorul termen de judecată programat pentru 5 februarie.

Din 2013, o lege din Rusia interzice „propaganda” adresată minorilor în favoarea „relaţiilor sexuale netradiţionale”.

NapocaNews