Tot mai mulţi clujeni se implică în programele de combatere a risipei alimentare.

Anul trecut, prin programele societăţii civile, precum și Banca pentru Alimente, au fost salvate de la risipă peste două milioane de porţii de mâncare.

Românii se află pe locul 9 în Topul europenilor care risipesc cea mai multă mâncare. Acest fenomen este îngrijorător pentru că românii își cheltuiesc o mare parte a veniturilor lor pentru a cumpăra mâncare ce ajunge la gunoi. În medie, fiecare român aruncă anual 110 kg de alimente. Dacă toată această mâncare ar fi încărcată în mașini, ar fi nevoie de 127.500 de camioane care ar face o coadă de la București la München. Românii aruncă aceste alimente și pentru că au tot soiul de prejudecăți legate de hrană, spune bucătarul Adrian Hădean:

Adrian Hădean: O pâine cu o hidratare foarte mare, o pâine făcută cu maia, că e făcută într-o fabrică, că e făcută într-un mic atelier artizanal, că o faci tu acasă, dacă ea conține multă apă se va usca mai greu și o să fie bună de mâncat 3-4-5 zile așa, adică să îți tai felie și să mănânci din ea, după care ea începe să se usuce. Pâinea care se usucă poate fi folosită dacă nu a mucegăit.

Pentru a reduce risipa de hrană, voluntarii Food Waste Combat a organizat mai multe campanii prin care elevii au fost învățați cum să gătească în mod corect.

 

Claudiu Pădurean (RRA)